İran’da protestolara yönelik şiddet son bulmalı
22 yaşındaki Mahsa (Jina) Amini’nin gözaltında ölmesinin ardından başlayan ve ülke geneline yayılan protestolar İran yetkilileri tarafından şiddetle bastırılıyor. İran’daki şiddetin durması için uluslararası toplum acilen harekete geçmeli!
13 Eylül 2022’de İranlı Kürt kadın Mahsa Amini, İran’ın başkenti Tahran’da, “ahlak polisi” olarak adlandırılan birim tarafından gözaltına alındı. Görgü tanıkları, Mahsa’nın polis aracı içinde şiddetle dövüldüğünü gördüklerini belirtti. Mahsa birkaç saat sonra hastaneye götürüldüğünde komadaydı ve üç gün sonra 22 yaşında hayatını kaybetti.
Mahsa’nın ölümü İran genelinde yaygın protestolara yol açtı. Ancak protestolara ölümcül baskılarla yanıt veriliyor. Kadınlar ve kız çocuklar, İran’ın alçaltıcı ve ayrımcı zorunlu örtünme yasalarına uymadıkları gerekçesiyle "ahlak polisi" tarafından sürekli olarak keyfi gözaltı ve tutuklamaya, işkence ve diğer türde kötü muameleye maruz bırakılıyor.
Protestolar sürerken, güvenlik güçleri defalarca hukuka aykırı güç kullandı. Protestocuların üzerine yakın mesafeden atış mühimmatı ve metal saçmalar ateşlendi, biber gazı ve tazyikli su kullanıldı ve insanlar, coplarla şiddetli şekilde dövüldü. Uluslararası Af Örgütü, Mahsa’nın ölümünden bu yana çocukların da aralarında olduğu onlarca kişinin öldüğünü belgeledi. Bir veya her iki gözü kör edilen en az iki kişi dahil olmak üzere yüzlerce kişi de ızdırap veren ciddi yaralar aldı. İnsanların büyük bir kısmı gözaltına alınma endişesiyle tedavi için hastaneye gitmiyor ve bu durum enfeksiyon ve diğer sağlık sorunları riskini artırıyor. İran yetkilileri, suçlarını gizlemek için internet erişimini kesiyor.
Mevcut durumda, İran’da bir cezasızlık krizi var ve bu kriz, son yıllarda İran yetkililerini, hiçbir sonuçla karşılaşmaktan korkmadan yüzlerce protestocuyu öldürmeleri ve binlerce kişiyi işkence ve diğer türde kötü muameleye maruz bırakmaları konusunda cesaretlendirdi. BM İnsan Hakları Konseyi’ne katılan devletlerin İran’daki ağır suçlara yönelik cezasızlıkla mücadeleye destek olmasının zamanı geldi.
Kampanyayı imzala ve devletleri, İran’da uluslararası hukuka karşı işlenen en ciddi suçları soruşturmak ve hesap verebilirliği sağlamak üzere bağımsız bir BM mekanizması kurmaya çağır.
Acil Eylem
- Eritreliler Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- Gezi Davası’nda tutuklananlar serbest bırakılmalı!
- Galatasaray Meydanı tamamen açılsın
- İsrail ve Filistin’de Tüm Taraflar Ateşkes İlan Etmeli
- İran’da milyonlarca kız çocuğu zehirlenme tehlikesi altında
- İran’daki protestocular infaz riski altında
- Tehlike altındaki iki Gazzeli kadın korunmalı
- Meksika kökenli ABD’li Wesley Ruiz’in infazı durdurulmalı