İran’da protestolara yönelik şiddet son bulmalı

İMZACI OLUN

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı

Sayın Mevlüt Çavuşoğlu,

Size, İran’da yaşanan uluslararası hukuka yönelik hak ihlallerini ve yaşanan cezasızlık krizini soruşturmak ve hesap verilebilirliği sağlamak için bağımsız bir BM mekanizması kurulması çağrısını desteklemeniz için yazıyorum.

13 Eylül 2022’de İranlı Mahsa Amini, İran'ın başkenti Tahran’da, “ahlak polisi” tarafından gözaltına alındı. Görgü tanıkları, Mahsa’nın polis aracı içinde şiddetle dövüldüğünü gördüklerini belirtti. Mahsa birkaç saat sonra hastaneye götürüldüğünde komadaydı ve üç gün sonra, 22 yaşında hayatını kaybetti.

Kadınlar ve kız çocuklar, İran’ın alçaltıcı ve ayrımcı zorunlu örtünme yasalarına uymadıkları gerekçesiyle "ahlak polisi" tarafından sürekli olarak keyfi gözaltı ve tutuklamaya, işkence ve diğer türde kötü muameleye maruz bırakılıyor. Mahsa’nın ölümü yaygın protestolara yol açtı ancak ülke çapındaki protestolara ölümcül baskılarla yanıt veriliyor.

Güvenlik güçleri defalarca hukuka aykırı güç kullandı. Protestocuların üzerine yakın mesafeden atış mühimmatı ve metal saçmalar ateşlediler, biber gazı ve tazyikli suyu kötüye kullandılar ve insanları coplarla şiddetli şekilde dövdüler. Uluslararası Af Örgütü Mahsa’nın ölümünden bu yana çocukların da aralarında olduğu onlarca kişinin öldüğünü belgeledi..

Mevcut durumda, İran’da bir cezasızlık krizi var ve bu kriz, son yıllarda İran yetkililerini, hiçbir sonuçla karşılaşmaktan korkmadan yüzlerce protestocuyu öldürmeleri ve binlerce kişiyi işkence ve diğer türde kötü muameleye maruz bırakmaları konusunda cesaretlendirdi. BM İnsan Hakları Konseyi’ne katılan devletlerin İran’daki ağır suçlara yönelik cezasızlıkla mücadeleye destek olmasının zamanı geldi. Sizi, İran’da yaşanan uluslararası hukuka yönelik hak ihlallerini ve yaşanan cezasızlık krizini soruşturmak ve hesap verilebilirliği sağlamak için bağımsız bir BM mekanizması oluşturmasına yönelik harekete geçmeye çağırıyorum.

Saygılarımla,

22 yaşındaki Mahsa (Jina) Amini’nin gözaltında ölmesinin ardından başlayan ve ülke geneline yayılan protestolar İran yetkilileri tarafından şiddetle bastırılıyor. İran’daki şiddetin durması için uluslararası toplum acilen harekete geçmeli!

13 Eylül 2022’de İranlı Kürt kadın Mahsa Amini, İran’ın başkenti Tahran’da, “ahlak polisi” olarak adlandırılan birim tarafından gözaltına alındı. Görgü tanıkları, Mahsa’nın polis aracı içinde şiddetle dövüldüğünü gördüklerini belirtti. Mahsa birkaç saat sonra hastaneye götürüldüğünde komadaydı ve üç gün sonra 22 yaşında hayatını kaybetti.

Mahsa’nın ölümü İran genelinde yaygın protestolara yol açtı. Ancak protestolara ölümcül baskılarla yanıt veriliyor. Kadınlar ve kız çocuklar, İran’ın alçaltıcı ve ayrımcı zorunlu örtünme yasalarına uymadıkları gerekçesiyle "ahlak polisi" tarafından sürekli olarak keyfi gözaltı ve tutuklamaya, işkence ve diğer türde kötü muameleye maruz bırakılıyor.

Protestolar sürerken, güvenlik güçleri defalarca hukuka aykırı güç kullandı. Protestocuların üzerine yakın mesafeden atış mühimmatı ve metal saçmalar ateşlendi, biber gazı ve tazyikli su kullanıldı ve insanlar, coplarla şiddetli şekilde dövüldü. Uluslararası Af Örgütü, Mahsa’nın ölümünden bu yana çocukların da aralarında olduğu onlarca kişinin öldüğünü belgeledi. Bir veya her iki gözü kör edilen en az iki kişi dahil olmak üzere yüzlerce kişi de ızdırap veren ciddi yaralar aldı. İnsanların büyük bir kısmı gözaltına alınma endişesiyle tedavi için hastaneye gitmiyor ve bu durum enfeksiyon ve diğer sağlık sorunları riskini artırıyor. İran yetkilileri, suçlarını gizlemek için internet erişimini kesiyor.

Kampanyayı imzala ve devletleri, İran’da uluslararası hukuka karşı işlenen en ciddi suçları soruşturmak ve hesap verebilirliği sağlamak üzere bağımsız bir BM mekanizması kurmaya çağır.