Afganistan için harekete geç!

İMZACI OLUN

Tüm hükümetler ve uluslararası kamuoyuna,

Size Afganistan için sesinizi yükseltmeniz yazıyorum. Afganistan’da kontrolün Taliban tarafından ele geçirilmesinin ardından gerçekleştirilen hak ihlalleri kadınlar, kız çocuklar, insan hakları savunucuları ve LGBTİ+’lar başta olmak üzere geniş kitleleri tehdit ediyor. Afganistan’da işlenen insan hakları ihlallerine ve uluslararası hukuk kapsamındaki suçlara karşı sorumluluk almalısınız. Size;

• Tüm mültecilerin ve sığınmacıların haklarını korumak ve haklarına saygı göstermek için adım atmanız ve özellikle Afgan kadınlar ve kız çocukları, Afganistan’a dönmeleri halinde karşı karşıya kalacakları riskleri göz önünde bulundurarak mülteci kabul edilmesi,
  • İnsan hakları savunucuları, gazeteciler, etnik ve dini azınlıklara mensup kişiler, kadınlar ve kız çocuklar, LGBTİ+’lar, sivil toplum üyeleri ve Taliban tarafından misillemeye uğrama riski altında olan diğer Afganlara koruma ve güvenli geçişin temin edilmesi,
  • Afganistan’daki yetkililerin insan hakları güvencelerine bağlı kalmalarını sağlamak üzere BM Güvenlik Konseyi ve BM İnsan Hakları Konseyi’nden talepte bulunulması,
  • Çatışmalar, ülke içinde yerinden edilme ve COVID-19’un birleşik etkileriyle karşı karşıya kalan insanlara ulaştırılmak üzere Afganistan içinde insani yardımın herhangi bir engelleme olmaksızın devam etmesini sağlamak üzere harekete geçmeniz için çağrıda bulunuyorum.

Afganistan'da, Taliban'ın kontrolünü ele geçirmesinin ardından devletler, ülkede risk altında bulunan kişilere güvenli geçişlerin sağlanması, ülkeden kaçan kişilerin sığınma hakkından yararlanması ve ülkeye insani yardım ulaştırılması için harekete geçmeli!

Taliban, 15 Ağustos 2021’de, ABD ve müttefikleri tarafından yenilgiye uğratılmasından 20 yıl sonra başkent Kabil’in ve ülkenin kontrolünü ele geçirdi ve sivil hükümeti devirdi. Böylece Afganistan yeni bir döneme girdi.

Taliban’ın Afganistan halkına insan haklarının korunacağı konusunda verdiği güvencelere rağmen iktidarı ele geçirmesinin ardından planlı saldırılar ve insanların öldürülmesi de dahil olmak üzere uluslararası hukuk kapsamındaki suçlar ve insan hakları ihlalleri artarak devam ediyor.

İnsan hakları savunucuları, kadın siyasetçiler, önceki hükümette görev alan kişiler, kadınlar ve kız çocuklar, dini ve etnik azınlıklar daha büyük risk altında. Kadınların işyerlerine gitmeleri engellendi ve (altıncı sınıf üstü) kız çocukların okula dönmelerine izin verilmedi. Taliban üniversitelerde kadınlarla erkeklerin ayrı sınıflarda eğitim göreceğini açıkladı ve kadın öğrenciler, öğretim üyeleri ve üniversite çalışanlarına katı bir başörtüsü kuralı getirdi.

15 Ağustos’tan beri Kabil’de meydana gelen çok sayıda patlamada yüzlerce insan hayatını kaybetti. Afganistan halkının akıbeti tehlikede.

Bu baskılara bir son verilmeli. Afganistan İçin Harekete Geç başlıklı imza kampanyasını imzalayarak, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlere bir araya gelmeleri, Afganistan’da işlenen insan hakları ihlallerine ve uluslararası hukuk kapsamındaki suçlara son vermeleri için çağrıda bulun!