Türkiye: Şebnem Korur Fincancı’ya yönelik yargının kötüye kullanılmasına dayalı kovuşturmalar sona ermeli
Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kişilik haklarını, onurunu ve itibarını zedelediği” iddiasıyla açılan davada Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi kararını açıkladı. Mahkeme, Fincancı’nın 50 bin lira tazminat ödemesine hükmetti.
Türkiye yetkilileri, Prof. Dr. Fincancı’yı ve diğer tüm insan hakları savunucularını yargı sistemini kötüye kullanarak hedef almaya son vermeli ve hak savunucularının çalışmalarına misilleme olmadan devam edebilmelerini sağlamalıdır.
Milena BuyumUluslararası Af Örgütü Kıdemli Türkiye Kampanyacısı
Karar üzerine bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Kıdemli Türkiye Kampanyacısı Milena Buyum şunları ifade etti:
“Bir kişiye yalnızca kimyasal silah kullanımı iddiaları hakkında bağımsız bir soruşturma yürütülmesi çağrısı yaptığı için para cezası vermek, absürt bir yargı hatasıdır. Yargı sisteminin kötüye kullanılmasına dayalı bu hukuk davası, Türkiye yetkililerinin, dünyaca ünlü adli tıp uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’yı susturmayı amaçlayan geniş çaplı girişimlerinin bir parçasıdır. Hem hukuk hem de ceza adalet sistemlerinin açıkça kötüye kullanılmasıyla karşı karşıya kalan Fincancı hakkındaki haksız mahkumiyet kararı Yargıtay’da sonuçlanmayı bekliyor.”
“Türkiye yetkilileri, Prof. Dr. Fincancı’yı ve diğer tüm insan hakları savunucularını yargı sistemini kötüye kullanarak hedef almaya son vermeli ve hak savunucularının çalışmalarına misilleme olmadan devam edebilmelerini sağlamalıdır.”
Arka Plan
Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya yönelik dava, Fincancı’nın Ekim 2022’de Almanya’da katıldığı bir konferans sırasında bir televizyon yayınına bağlanarak, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki kimyasal silah kullanımı iddiaları hakkında sorulan soruya cevaben, iddialara ilişkin bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulunması üzerine açıldı. Fincancı Türkiye’ye dönüşünde gözaltına alındı ve yaklaşık üç ay tutuklu yargılandı. Milli Savunma Bakanlığı’nın 100 bin lira “manevi tazminat” talep ettiği dava ise Fincancı’nın cezaevinde bulunduğu sırada açıldı.
Prof. Dr. Fincancı aynı televizyon yayını gerekçe gösterilerek açılan davada suçlu bulunmuş ve iki yıl, sekiz ay, 15 gün hapis cezasına mahkum edilmişti. Ocak 2023’te cezaevinden tahliye edildi ancak mahkumiyet kararına itirazı Yargıtay’da hâlâ sonuçlanmadı.
Basın Açıklamaları
- ABD: Google, reklam servislerinin tekel oluşturduğuna yönelik mahkeme kararının ardından haklara saygılı bir yaklaşıma geçmeli
- Türkiye: Avukatlık mesleğine yönelik saldırılar kabul edilemez
- Küresel: Kaydedilen infazlar 2015’ten bu yana en yüksek sayıya ulaştı
- Macaristan: UCM'den çekilmek firari Binyamin Netanyahu'yu tutuklama konusundaki yasal yükümlülüğü ortadan kaldırmaz
- Suriye: Alevi sivillere yönelik kıyı bölgelerindeki katliamlar savaş suçu olarak soruşturulmalı
- Türkiye: Protestolar sırasında barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğü haklarını güvence altına alın
- Türkiye: Barışçıl protestoculara yönelik hukuk dışı ve gelişigüzel saldırılar sona ermeli ve genel protesto yasakları derhal kaldırılmalıdır
- Türkiye: İBB Başkanı’nın gözaltına alınması da dahil süregelen baskılarda büyük artış