G20’de bulunan dünya liderleri Suriye’deki hayatları kurtarma şansını elinden kaçırmamalı

Uluslararası Af Örgütü, St Petersburg’da G20 Zirvesi için buluşan dünya liderlerinin en büyük önceliğinin Suriye’de süregelen silahlı çatışmadan etkilenen milyonlarca sivilin hayatlarındaki acıyı hafifletmek olduğunu söyledi.

G20 dünyanın en varlıklı ülkelerinden oluşuyor ve aralarında Suriye’deki silahlı çatışmanın her iki tarafıyla da yakın ilişkileri olan devletleri içeriyor.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty “Birlikte çalışarak, bu güçlü ülkeler var olan insanlık krizini hafifletmek için bir eylem planı oluşturabilir ve oluşturmalıdır” diye konuştu.

Her ne kadar Suriye Rusya’nın ev sahipliği yaptığı bu iki günlük zirvede resmi gündem Suriye olmasa da, ABD ve diğer ülkeler uluslararası düzeyde yasaklanmış kimyasal silah kullanımı iddiası üzerine, Suriye hükümetine yönelik askeri müdahale başlatmayı göz önünde bulundururken görüşmelerde bu konunun öne çıkması bekleniyor.

Shetty, “Suriye’de milyonlarca insan çoktan yerinden edildi ya da yurt dışına kaçtı. Bu durum da yakın tarihte eşine rastlanmamış boyutta bir insanlık krizine yol açtı. G20 liderleri birlikte çalışarak bu dehşet verici krizin daha da büyümesini engellemeye çabalamak için birlikte çalışma şansını elinden kaçırmamalı” dedi.

G20 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi beş üyesini içerdiğinden dolayı, şu anki konferans o seviyede bir eyleme geçilmesi için sıçrama tahtası olarak kullanılabilir. G20’nin şu anki ev sahibi Rusya ve Çin, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’deki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) sevk etmesi yönündeki önceki üç girişimini engellemişti.

Shetty “Suriye’deki kriz küresel yönetim sistemi için son sınav niteliğinde oldu. G20 ve BM Güvenlik Konseyi şu an karşı karşıya oldukları zorluklarla başa çıkmak için gerekli donanıma sahip olduğunu kanıtlamalı. Gelecek nesiller bugünün başarısızlıkları için bizi sorumlu tutacaklar” dedi.

Uluslararası Af Örgütü G20 liderlerine şu çağrıları yaptı:

  • Ülke içindeki dehşet verici insanlık dramını hafifletmek için acil adımlar atın. Suriye’deki silahlı çatışmanın tüm tarafları, insani kurum ve kuruluşların serbest erişimine izin vererek sivil nüfusun gerekli yardımı ayrımcılığa maruz kalmadan almasını güvence altına almalı. Suriye hükümeti açısından buna, sınır geçiş ve sınırı aşma izni de dahil.
     
  • Çatışmadan kaçan iki milyondan fazla erkek, kadın ve çocuğun korunması ve yardım alması için Suriye’nin komşularının gerilimi azaltmak amacıyla mültecilere yaptığı yardım çabalarını arttırın. Suriye’den gelen mülteci ve sığınmacılara ev sahipliği yapan tüm ülkeler, Suriye’deki çatışmadan kaçan herkese sınırlarının açık kalacağını ve kimsenin zorla geri gönderilmeyeceğini güvence altına almalı.
     
  • Suriye’de uluslararası hukuk uyarınca insanlığa karşı işlenen suçlar ve diğer suçların soruşturulması ve kovuşturmaya tabi tutulması için paylaşılan bir sorumluluğu kabul edin. Bunların arasında küresel yargı yetkisi ilkesini kullanarak sorumlu olanları ölüm cezasına başvurmadan, adil yargılamalarla ulusal mahkemelere çıkarmak da bulunuyor. Uluslararası Af Örgütü Suriye’deki durumun UCM’ye sevk edilmesi gerektiğine inanmaktadır.