Uluslararası Af Örgütü 2014 Yıllık Raporu Açıklandı

Uluslararası Af Örgütü, her yıl dünya çapındaki insan hakları ihlallerini mercek altına aldığı yıllık raporunu bugün yayımladı. 2014'de 160 ülkedeki insan hakları temelli kaygıların dile getirildiği raporda, dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan şiddet olaylarına dikkat çekildi ve bu olaylardan en çok sivillerin zarar gördüğü vurgulandı.

"Devletlerin ve Silahlı Grupların Zulmüne Dünyanın Tepkisi Yetersiz ve Utanç Verici"

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü Murat Çekiç ile Kampanyalar ve Savunuculuk Direktörü Ruhat Sena Akşener tarafından açıklanan raporda, devletlerin ve silahlı grupların zulmüne küresel tepkinin 'utanç verici ve yetersiz' olduğu ifade edildi. Bununla birlikte çatışmalara karşı küresel bir tepki olmadığı sürece, giderek kötüleşen insani ve mülteci krizlerinde köklü bir değişikliğin yaşanmayacağına dikkat çekildi.

Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde ise ülkedeki ifade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü, işkence ve diğer kötü muameleler, aşırı güç kullanımı, cezasızlık, adil olmayan yargılamalar, barınma hakları, kadına yönelik şiddet, mülteci ve sığınmacılar, vicdani retçiler ile LGBTİ hakları temelinde yaşanan ihlaller ve eleştiriler dile getirildi.

Barışçıl Göstericilerin Hakkı İhlal Edildi

Raporda Türkiye'de yargı bağımsızlığının zayıflatıldığı vurgulanırken, internet özgürlüğüne getirilen yeni kısıtlamalara değinildi. Ülkenin istihbarat teşkilatının hiç görülmemiş yetkilerle donatıldığı ifade edilen raporda, "barışçıl göstericilerin hakları ihlal edilirken, polisin aşırı güç kullanımı neredeyse her seferinde cezasız kaldı. Özellikle TMK kapsamında adil olmayan yargılamalar devam etti ama yargılama öncesi tutukluluğun aşırı kullanımı ve süreleri azaldı" denildi.

Yetkilileri vicdani retçilerin ve LGBTİ'lerin haklarını dikkate almadığı yönünde eleştiren rapor, Türkiye'nin kadına yönelik şiddeti önlemek için gerekli adımları atmadığını vurguladı. Açıklamanın sonunda Türkiye'de çoğu muhtaç durumda olan 1.6 milyon Suriyeli sığınmacının yaşadığına da dikkat çekildi.

Raporun Türkçe versiyonuna ulaşmak için lütfen tıklayınız. 

Raporun İngilizce versiyonuna ulaşmak için lütfen tıklayınız.