Türkiye: Hakikat, hesap verebilirlik ve adalet mücadelesi en önde gelen savunucularından Emine Ocak'ı kaybetti
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü Ruhat Sena Akşener, 1995 yılında, zorla kaybedilenler için 30 yıl süren barışçıl adalet mücadelesini başlatan ilk annelerden ve Cumartesi Anneleri hareketinin önde gelen isimlerinden Emine Ocak'ın vefatının ardından bir açıklamada bulundu:
"Emine Ocak'ın vefatından duyduğumuz üzüntü, yorulmak bilmeden aradığı ve hak ettiği adalet ve hesap verebilirlikten mahrum olarak hayatını kaybetmiş olmasıyla daha da artmaktadır.
"Emine Ocak, oğlunun gözaltında işkenceyle öldürülmesinden bu yana geçen 30 yıl boyunca, 1980'li ve 1990'lı yıllarda Türkiye'de zorla kaybedilen ve öldürülen yüzlerce kişinin akıbetinin ve nerede olduklarının yetkililer tarafından araştırılması talebinden vazgeçmedi.”
"Kendisi, barışçıl protestoların önemine dair güçlü küresel bir sembol haline gelen Cumartesi Anneleri hareketinin önde gelen isimlerinden biriydi. Oğlu Hasan'ın polis gözetiminde işkenceyle öldürülmesinden sorumlu olanların adaletle yüzleşeceğine dair umudunu hiçbir zaman kaybetmedi. Zorla kaybedilen herkes için hakikat, adalet ve hesap verebilirlik hakkının önemine ve gücüne olan inancını hiç yitirmedi. Onu çok özleyeceğiz."
Arka Plan
Cumartesi Anneleri/İnsanları, 27 Mayıs 1995'te Galatasaray Meydanı'nda, yetkilileri 1980 askeri darbesi ve 1990'lardaki olağanüstü hal döneminde gözaltında zorla kaybedilen ve öldürülen yüzlerce kişinin akıbetini ve nerede olduklarını araştırmaya çağırdıkları barışçıl oturma eylemlerine başladılar.
Emine Ocak, Mart 1995'te işkenceyle öldürülen 30 yaşındaki Hasan Ocak'ın annesiydi. Hasan Ocak'ın bedeni 58 gün sonra ormanlık bir alanda isimsiz bir mezarda bulundu. 2004 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye'nin Hasan Ocak'ın yaşam hakkını ihlal ettiğine karar verdi. Bugüne kadar hiçbir yetkili Hasan Ocak'ın zorla kaybedilmesinden ve gözaltında öldürülmesinden sorumlu tutulmamış ve adalet önüne çıkarılmamıştır.
Emine Ocak için 24 Temmuz günü saat 10.00'da Galatasaray Meydanı'nda Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi de dahil olmak üzere insan hakları hareketinden temsilcilerin katılacağı bir anma töreni düzenlenecektir.
Basın Açıklamaları
- Türkiye: Tutuklu mizah dergisi çalışanları serbest bırakılmalı
- Bosna-Hersek: Srebrenitsa Katliamı’nın 30. yıldönümü tarihten kalan acı verici bir hatırlatmadır
- Suriye: Başkan Şara sivillerin öldürülmesine ilişkin soruşturmayı eksiksiz yayımlamalı
- Gazze: Kanıtlar İsrail’in Filistinlilere soykırım uygulamak için açlığı kullanmaya devam ettiğini gösteriyor
- Avukat Mehmet Pehlivan’ın hukuka aykırı olarak tutuklanması ve Türkiye’de avukatlık mesleğine yönelik artan baskılar
- Ukrayna: Sumi kentinde Rusya ordusunun artan gelişigüzel saldırılarında siviller öldürüldü
- AB/İsrail: AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nın gözden geçirilmesi sonucundaki ürkek ifadeler İsrail’in soykırımına yeşil ışık yakmaktır