• Basın Açıklamaları

Rusya: Konser salonu saldırısı mağdurları için hakikat ve adalet, şüphelilere işkenceyle sağlanamaz

22 Mart’ta silahlı bir grup tarafından Moskova’nın dış mahallelerindeki Crocus Belediye Binasının konser salonuna yapılan saldırıda en az 137 kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı. Uluslararası Af Örgütü Doğu Avrupa ve Orta Asya Direktörü Marie Struthers şunları

“Bu menfur saldırının mağdurlarına ve yakınlarına en derin taziyelerimizi iletiyoruz. Adaleti hak ediyorlar. Emri verenlerden ve faillerden eksiksiz hesap sorulması, orada neler yaşandığı ve nelerin buna yol açtığıyla ilgili tüm gerçeğin ortaya çıkarılması buna dahildir. Bu toplu cinayetin korkunç ayrıntıları ortaya çıkmaya devam ederken Rusya yetkilileri ve medya kaynakları, şüphelilere işkence uygulandığını gösteren son derece rahatsız edici ve görünüşe göre güvenilir görüntüler yayınlıyor.”

“İşkence ve diğer zalimane, insanlık dışı veya alçaltıcı muamele ya da cezalandırma mağdurlar için hesap verebilirliği sağlamak bir yana, hakikat ve adalete giden yolu ancak lekeler ve baltalar. İşkence ve diğer türde kötü muameleye maruz bırakılmama hakkı mutlaktır ve istisna kabul etmez. Uygulandığı takdirde suçtur ve suç olarak ele alınmalıdır. Mağdurlar, bu katliamın sorumlularından uluslararası standartlara tamamen uygun adil yargılamalar yoluyla hesap sorulmadıkça adalete erişemeyecek.”

Arka Plan

22 Mart’ta, savaş kıyafetleri giymiş bir grup saldırgan, Moskova’nın dış mahallelerindeki Crocus Belediye Binası içinde bulunan konser salonundaki insanların üzerine ateş açtı ve ardından binayı ateşe verdi. Saldırıda en az 137 kişi hayatını kaybetti, 180 kişi de yaralandı. IŞİD silahlı grubu saldırıyı üstlendi ve saldırganların birinin üzerindeki vücut kamerasıyla çekilen, insanların otomatik tüfeklerle tarandığını ve konsere gidenlerden birinin boğazının kesildiğini gösteren korkunç bir video yayınladı.

23 Mart’ta Moskova’da bir mahkeme, aynı gün yakalanan dört kişinin “terör eylemi” (Madde 205(3) (b)) şühesiyle tutuklanmasını istedi. Suçlu bulunmaları halinde bu kişiler ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilir.

Şüphelilerden biri duruşmaya ciddi şekilde yaralı olarak, tekerlekli sandalyeyle katıldı. Bir diğerinin başının sağ tarafı bandajla sarılmıştı ve daha önce yayınlanan görüntüler onu yakalayanların sorgu esnasında sağ kulağını kestiğini gösteriyordu. Üçüncü tutuklu şüpheli duruşmaya, Rusya kolluk kuvvetlerinin kullandığının bildirildiği boğma tekniğine başvurulduğunu düşündürecek şekilde, boğazı plastik bantla sarılı halde çıktı. Tüm sanıklarda göz morlukları ve diğer yaralanma belirtileri vardı. Başka bir videoda, yakalayan kişinin tutukluya elektrik verdiği görülüyordu.