Meriç bölgesindeki orman yangınlarında ölenler ‘çağımızın en büyük iki haksızlığı’ yüzünden hayatlarını kaybetti

21 ve 22 Ağustos’ta Yunanistan’ın kuzeyindeki Meriç (Evros) bölgesinde çıkan orman yangınlarında, muhtemelen göçmen ve mülteci olan 19 kişi hayatını kaybetti.

Uluslararası Af Örgütü Göç Araştırmacısı Adriana Tidona konu hakkındaki açıklamasında şunları kaydetti:

“Yunanistan’ın kuzeyindeki orman yangınlarında ölen 19 kişi görünüşe göre çağımızın en büyük iki haksızlığı yüzünden hayatını kaybetti. Bir yanda hükümetlerin mücadelede yetersiz kaldığı ve yükselen sıcaklıklar daha uzun süreli ve yıkıcı yangın dönemlerine yol açtığı için dünya genelinde orman yangınlarının boyutlarını daha vahim hale getiren feci iklim krizi var. Diğer yanda ise hareket halindeki insanlara güvenli ve yasal yollar sağlanmaması ile ırk temelli dışlama ve ırkçı sınır şiddetini de kapsayan ölümcül caydırma uygulamalarına dayalı göç yönetimi politikalarının devamlılığı var.”

“Orman yangınlarında ölen kişilerin kimlikleri henüz tespit edilmemiş olsa da yakın zamanda Yunanistan sınırını geçen göçmen ve mülteciler olmaları son derece muhtemel görünüyor. Avrupa’ya ulaşmaya çalışan insanlara güvenli ve yasal yollar sunulmadığından göçmenler ve mülteciler Türkiye’den Yunanistan’a düzensiz olarak geçmek için Meriç bölgesindeki kara sınırlarını gitgide daha fazla kullanıyor. Bölge yetkilileri ise sistematik olarak sınırda hukuka aykırı zorla geri gönderme, sığınma talebinde bulunma hakkını engelleme ve şiddetle karşılık veriyor.”

"Uluslararası Af Örgütü, Yunanistan yetkililerini, Meriç bölgesinde mahsur kalan ve yangınlar yüzünden güvenli bir biçimde yer değiştiremeyen herkesi acilen tahliye etmeye ve düzensiz yollardan Yunanistan’a gelen mülteci ve göçmenlerin sığınma talebinde bulunabilmelerini ve sınırda zorla geri gönderilmemelerini sağlamaya çağırıyor."

Adriana Tidona
Uluslararası Af Örgütü Göç Araştırmacısı

“Yangınlar, göçmenlere ve mültecilere karşı ırkçı söylemleri ve ihlalleri körükledi. Aşırı milliyetçi Yunan milletvekili Paraschos Christou Papadakis Facebook hesabından yaptığı bir paylaşımda ırkçı bir dille yangını göçmen ve mültecilerin çıkardığını öne sürdü. Bir grup göçmen ve mülteciyi aracıyla kaçırarak başkalarını da aynısını yapmaya tahrik eden ve eylemlerini videoya kaydederek internette paylaşan bir kişi gözaltına alındı” diyen Tidona sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Sivil toplum örgütü Alarm Phone, bölgede yangınlar devam ederken yüzlerce mülteci ve göçmenin Meriç’in farklı bölgelerinde mahsur kaldığını bildirdi. Uluslararası Af Örgütü, Yunanistan yetkililerini, Meriç bölgesinde mahsur kalan ve yangınlar yüzünden güvenli bir biçimde yer değiştiremeyen herkesi acilen tahliye etmeye ve düzensiz yollardan Yunanistan’a gelen mülteci ve göçmenlerin sığınma talebinde bulunabilmelerini ve sınırda zorla geri gönderilmemelerini sağlamaya çağırıyor. Yunanistan yetkilileri her türlü ırkçı şiddeti veya söylemi ve siyasetçilerin açıklamaları dahil olmak üzere başkalarının bu tarz davranışlara tahrik edilmesini kamuya açık olarak kınamalı ve soruşturmalıdır.”