Gözaltında kaybedilen yakınlarını aradıkları için yargılanıyorlar!
Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı’ndaki barışçıl toplanmasına getirilen yasak derhal kaldırılmalıdır!
Cumartesi Anneleri, 1995’ten beri gözaltında kaybedilen yakınlarına ne olduğunu Türkiye yetkililerine soruyor. İstanbul’un ikonik noktası İstiklal Caddesi’nde 23 yıl boyunca her Cumartesi bir araya gelen Cumartesi Anneleri; 25 Ağustos 2018'deki 700. buluşmada, polis tarafından biber gazı ve tazyikli su kullanılarak engellendi. O günden beri toplandıkları nokta polis ablukasında.
Türkiye’deki en uzun süreli barışçıl protestoyu gerçekleştiren Cumartesi Anneleri’ne karşı “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri” iddiasıyla açılan haksız ve temelsiz dava devam ediyor. 25 Mayıs 2021’de başlayan davanın beşinci duruşması, 21 Eylül 2022’de gerçekleşti. Bu dava, Türkiye’de barışçıl toplanma hakkının kullanılmasına yönelik aşırı sert ve hukuka aykırı kısıtlamaların örneği niteliğinde.
Cumhurbaşkanı ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, 2011’de Cumartesi Anneleri ile görüşerek, konunun takipçisi olacağına söz vermişti. Verilen söz tutularak, zorla kaybetme mağdurlarına ilişkin etkili, bağımsız, tarafsız ve kapsamlı bir soruşturma daha fazla zaman kaybetmeksizin başlatılmalı. Cumartesi Anneleri’nin barışçıl protestoları, bir güvenlik meselesi haline dönüştürülmemeli, protestocular suçlu gibi gösterilmemeli. Cumartesi Anneleri diyor ki: “Tarih, bizim kararlılığımızı yazacak." Bu söz pek çok hak savunucusuna ilham oluyor.
Türkiye, Cumartesi Anneleri’nin barışçıl protestosuna getirilen yasakları derhal kaldırmalı! Kampanyamıza imzacı ol!
Cumartesi Anneleri için daha fazlasını yapmak istersen:
Sosyal medyadan dayanışma mesajını paylaşabilirsin.
Twitter: @CmrtesiAnneleri
Haklar İçin Yaz
- Tiananmen baskınında öldürülenleri andığı için cezaevinde
- Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşı çıktığı için hapsedildi
- Protestoya katıldığı için işkence gördü ve haksız yere tutuklandı
- Biber gazı kapsülüyle yüzünden vurularak öldürüldü
- Trans kimliklerinin tanınması için mücadele ediyorlar
- 16 yaşında, gözaltında işkence gördü
- Özgürlüğün avukatı, şimdi tutsak!