Çarşı Davası

Arka Plan Bilgisi

Haziran 2013’te başlayan Gezi Parkı eylemlerine katıldıkları iddiasıyla aralarında Beşiktaş futbol kulübünün taraftar grubu olan Çarşı üyelerinin de olduğu 35 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet  ve 2 yıldan 50 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Davanın ilk duruşması 16 Aralık 2014 tarihinde İstanbul Adliyesi 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Ev baskınlarında elde edilen delillerin yanı sıra kamera kayıtlarını, Twitter hesaplarını, mesajlaşmaları ve telefon konuşmalarını da delil kabul edilerek hazırlanan iddianamede sanıkların hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs, kanuna aykırı toplantı ve gösteri düzenleme, bu gösterilere katılma, toplantı ve gösterilerde görevlendirilenlerin görevlerini yapmalarına engel olma, görevi yaptırmamak için direnme, ruhsatsız ateşli silah bulundurma, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma ve terör örgütü kurma, yönetme suçlarını işledikleri iddia ediliyor.

++++

Background Information

35 people including some members of Beşiktaş Football Club‘s supporter group Çarşı were brought on trial, for claims attending the Gezi Park Protests which started in June 2013, from 2 years up to 50 years and life imprisonment.

First hearing of the trial is going to be held on 16 December 2014, in Istanbul 13th Assize Court.

In the indictment; Twitter accounts, text messages and phone conversations were accepted as evidence as well as house search findings. Furthermore indictment was filed on charges of "attempting to overthrow the government“, "organizing and attending illegal meetings and demonstrations“, "resisting government officials“, "possession of unregistered firearm“, "affiliating with an illegal organization“, "forming and managing a terrorist organization“.

1. Duruşma

Davanın ilk duruşması 16 Aralık 2014 günü görüldü. Duruşmaya sanık, avukat ve izleyici sayısının çokluğu nedeniyle Çağlayan Adliyesi’nin büyük salonuna alındı.

Avukatlar, iddianamede delil olarak gösterilen telefon kayıtlarının başka bir soruşturma sırasında toplandığını, soruşturma sonunda savcının hukuka aykırı bir durum olmadığına karar verdiğini, telefon kayıtlarının bu davada delil olarak kullanılamayacağını bu yüzden dosyadan çıkartılması ve bu telefon kayıtlarıyla ilgili sanıklara soru sorulmamasını istedi. Talepleri reddedildi.

Sanıkların bazıları Çarşı üyesi olduklarını, bazıları ise Çarşı ile alakaları olmadığını, sadece Beşiktaş taraftarı olarak bazen maçlara gittiklerini anlattı. Sanıklar arasında Gezi Parkı eylemlerine hiç katılmadıklarını söyleyenler olduğu gibi, katıldıklarını kabul edip eylemlerin tamamen barışçıl olduğunu ve polise direnmediklerini söyleyenler de oldu.

Sanıkların savunmalarının ardından avukatların savunmalarına geçildi. Avukatlar AİHM içtihatlarına ve davada darbeye teşebbüs ve örgüt ile ilgili somut delil olmadığına değinerek sanıkların yurtdışı yasağının kaldırılmasını, duruşmalardan vareste tutulmalarını, İnönü stad müdürünün, Yıldırım Demirören ve Fikret Orman’ın tanık olarak dinlenmesini ve sanıkların beraatini istedi.

Savcı, sanıkların yurtdışı yasaklarının kaldırılmasını istedi.

15 saat süren duruşmanın sonunda hakim, iddianame tebliğ edilmediği için savunma yapamayan 8 sanık dışında bütün sanıkların yurtdışı yasağını kaldırdı ve davayı 2 Nisan 2014 tarihine erteledi.

2. Duruşma

Davanın 2 Nisan 2015 tarihinde görülen ikinci duruşmasında, iddianamede şikâyetçi olarak görülen 4 polis memuru şikâyetçi olmadıklarını ve Emniyet'te ifadelerinin alınmadığını belirtti. Polisler ayrıca Çarşı grubunu görmediklerini ve onlarla çatışmadıklarını da söyledi. Olaylar sırasında yaralanan bir polis memuru da yaralanmasının sebebinin başka bir grupla yaşadığı çatışma olduğunu mahkemeye söyledi.

Bir sonraki duruşma tarihi 26 Haziran 2016 olarak belirlendi.

3. Duruşma

Davanın 26 Haziran 2015 tarihinde görülen üçüncü duruşmasında, savcı,bir sanığın havalı silahının üretim tarihinin araştırılmasını istedi ve mütaalasını ancak o zaman vereceğini söyledi.

Mahkeme heyeti, davayı 11 Eylül 2015 tarihine erteledi.

5. Duruşma

Davanın 29 Aralık 2015 tarihinde görülen beşinci duruşmasında, tüm sanıklar hakkında hükümeti yıkmaya teşebbüs ve 2911 Sayılı Kanuna Muhalefet suçlarından bereaat kararı verildi.

4. Duruşma

Mahkeme heyeti, davayı 11 Eylül 2015 tarihine erteledi.