Birleşik Krallık: Assange’ın iade davasında çıkan memnuniyet verici karar “siyasi güdümlü süreci” ortaya koydu

Julian Assange’ın ABD’ye iade davasında karar duruşması bugün görüldü. Londra Sulh Hukuk Mahkemesi, Assange’ın cezaevinde kötü muameleye maruz kalabileceği ABD’ye iade edilmemesine hükmetti. Davayı ilk günden beri takip eden Uluslararası Af Örgütü adına Avrupa Bölgesel Direktörü Nils Muižnieks bir açıklama yayımladı. Açıklamada karardan duyulan memnuniyet dile getirilirken, “Bu süreç, ABD’nin sorumlu, Birleşik Krallık’ın ise suç ortağı olduğu vahim bir emsal oluşturmuştur” ifadeleri kullanıldı.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Direktörü Nils Muižnieks, “Julian Assange’ın ABD’ye gönderilmeyecek olmasından ve Assange’ın sağlık sorunları nedeniyle ABD’nin cezaevi sisteminde kötü muameleye maruz kalabileceği gerçeğinin mahkemece kabul edilmiş olmasından memnuniyet duyuyoruz. Ancak Assange, en başından suçlanmamalıydı. Suçlamalar siyasi güdümlüydü ve Birleşik Krallık hükümeti, ABD’nin amansızca Assange’ın peşine düşmesine bu denli istekli biçimde yardım etmemeliydi” dedi.

Nils Muižnieks
UAÖ Avrupa Bölgesel Direktörü

Muižnieks, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Doğru olan ve Assange’ı iade edilmekten kurtaran bu karar, Birleşik Krallık’ın ABD’nin isteğiyle siyasi güdümlü bir süreci yürütmüş ve basın özgürlüğü ile ifade özgürlüğünü yargılamış olmasını telafi etmiyor. Bu süreç, ABD’nin sorumlu, Birleşik Krallık’ın ise suç ortağı olduğu vahim bir emsal oluşturmuştur.”

Arka Plan

ABD, Julian Assange’ın WikiLeaks çalışmaları kapsamında gizli belgeleri yayınlamasıyla bağlantılı suçlamalar yönelttiği Assange’ın ABD’ye iade edilmesini istiyor. Bu bilgilerin yayınlanması, basın özgürlüğünün ve hükümetin kabahatleri konusunda halkın bilgi edinme hakkının temel taşıdır. Kamu yararına bilgi yayınlamak, uluslararası insan hakları hukuku ile güvence altındadır ve suç olarak gösterilmemelidir.

Julian Assange, ABD’ye iade edilmesi halinde 17’si Casusluk Kanunu; biri ise Sanal Sahtekarlık ve İstismar Kanunu kapsamında olmak üzere toplam 18 suçtan yargılanması söz konusu. Ayrıca, tutukluluk koşulları nedeniyle, uzun süreli hücre hapsi de dahil olmak üzere işkence ve diğer türde kötü muamele kapsamına girebilecek ağır insan hakları ihlalleriyle karşılaşabilir.

Julian Assange, Casusluk Kanunu çerçevesinde suçlamalarla karşı karşıya kalan ilk yayıncıdır.