Amasya Üniversitesi Öğrencileri Davası

Arka Plan Bilgisi

Amasya Üniversitesi'nde okuyan beş öğrenci hakkında, TMK Madde 7/2’de düzenlenen “Terör Örgütü Propagandası Yapmak” suçu kapsamında hazırlanan ididanamede; “Amasya Merkez’de PKK terör örgütünün gençlik ve üniversite yapılanmasının tespiti, deşifre edilmesi ve örgütsel faaliyetlerinin engellenmesi amacıyla yapılan çalışmalar ve açık kaynak araştırması neticesinde” öğrencilerin terör örgütü propagandası yapmak suçundan, haklarında soruşturma başlatıldığı belirtildikten sonra tek tek şüpheli öğrencilerin sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlara yer verildi.

Bu doğrultuda;

  • Grup Yorum müzik grubuna ait şarkı paylaşmak
  • Kürtçe şarkı paylaşmak
  • 668 Sayılı KHK ile kapatılan İMC TV’nin Facebook sayfasını beğenmek,
  • Fuat Avni rumuzlu Facebook hesabını beğenmek
  • 675 Sayılı KHK ile kapatılan Özgür Gündem isimli yayın organının Facebook sayfasını beğenmek, Twitter hesabını takip etmek
  • Tutuklu HDP’li milletvekillerinin ve tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Facebook sayfalarını beğenmek

atılı suçun delilleri arasında gösteriliyor.

İddianamede, sosyal medya paylaşım ve beğenileri dışında herhangi başka bir delil ise yer almadı.

Davanın ilk duruşması 20 Kasım 2018 günü, saat 09:20'de Amasya Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

1. Duruşma

Davanın ilk duruşması 20 Kasım günü görüldü.

5 sanıklı davada, öğrenci sanıkların 4’ü talimat mahkemelerinde savunmalarını duruşma gününden önce vermişti.

Öğrencilerden G.K.;

Sosyal medya paylaşımlarıyla örgüt propagandası yaptığına dair suçlamayı kabul etmediğin, adı geçen YDG-H örgütünün ise varlığından haberdar olmadığını aktardı.

Öğrencilerden  F.T.,;

Suç işleme gibi bir kastının olmadığını, (kendisine sorulan soru üzerine) herhangi bir siyasi parti, sendika veya sivil toplum kuruluşlarına üyeliğinin olmadığını, aile ve akrabalarından bildiği kadarıyla herhangi bir örgüt içerisinde faaliyet gösteren herhangi birinin bulunmadığını belirttikten sonra iddianamede yer alan paylaşımlarla ilgili savunmasını sundu.

Öğrencilerden U.D.;

Savunmasında, örgüt propagandası yapmadığını, atılı suçlamayı kabul etmediğini ve Savcılık önündeki ifadesini tekrar ettiğini belirtti.

Öğrencilerden A.Ş.;

Daha önceki ifadeleri tekrar ettiğini ve esas olarak öğrenciliğine devam etmek istediğini beyan etti.

20 Kasım günü görülen duruşmada ise SEGBİS aracılığıyla bağlanan öğrencilerden S.D. savunmasını sunarak suçlamayı kabul etmediğini, Türkiye’nin demokratik bir ülke olduğuna inandığını, yaptığı paylaşımların suç olmadığına, fikir hürriyeti kapsamında olduğuna inandığını, propaganda kastı ile paylaşım yapmadığını, o günkü güncel olaylar ile ilgili paylaşımlar yaptığını belirterek beraatını talep etti.

Öğrencilerin müdafii; atılı suçun gerçekleştiğinin kabulü için örgütün şiddet ve cebir içerikli eylemlerinin övülmesinin gerektiğini, bu doğrultuda da açık ve yakın tehlikenin söz konusu olmasının arandığını, bunun AİHM içtihatıyla da sabit olduğunu aktardı.

Mahkeme, ara kararında dosyanın mütalaa için iddia makamına tevdiine karar vererek duruşmayı 15 Ocak 2019 günü saat 11:30’a erteledi.

2. Duruşma

Davanın 15 Ocak 2019 günü görülen ikinci duruşmasında, Savcılık makamı mütalaasını açıklayarak, öğrenciler hakkında cezalandırma talep etti.

Mahkeme ise tüm sanık öğrencilerin beraatına karar verdi.