Acil Eylem

Acil Eylem, insan hakları ihlal edilen ve durumu acilen harekete geçilmesini gerektiren bireyler için gerçekleştirilen hızlı ve kısa süreli imza kampanyasıdır.

Amacı bireylerin uğradığı insan hakları ihlallerine çabuk ve etkili bir biçimde karşılık vererek daha fazla ihlalin gerçekleştirilmesini engellemektir.

Uluslararası Af Örgütü ilk acil eylemini 1972’de Brezilyalı işçi hakları aktivisti Profesör Luiz Basilio Rossi için başlattı. Yetkililer tarafından tutuklanan Profesör Rossi acil eylemimiz sonucunda 1973'te serbest bırakıldı.

Acil eylemlerimize ulaşmak ve imza vermek için: acileylem.org.tr

Acil Eylemler Kimler İçin Uygulanır?

Acil Eylem, yaşam hakları ya da ruhsal ve fiziksel bütünlükleri tehdit altında olan kişiler için uygulanır.

Hakkında Acil Eylem başlatılan kişiler arasında "kayıp" olan veya işkence görmekte olan bireyler, acil tıbbi yardıma gereksinimi olan tutuklular ve hükümlüler, ülkelerine geri gönderilmek üzere olan mülteciler, ölüm cezasına mahkum edilen ve infaz edilmek üzere olan kişiler ve zorla kaybedilen kişiler yer alır.

Acil Eylemler Nasıl İşler?

Acil Eylem'de her saniye önem taşır ve bir an önce harekete geçmemiz gerekir.

Acil Eylem çağrılarımızın hızlı bir şekilde kamuoyuna ulaşmasını sağlarız. Her çağrıda Acil Eylem'e konu olan kişiye ve ülkesinin toplumsal ve siyasi durumuna ilişkin bilgiler, ihlalin durdurulmasını sağlayacak resmi yetkililer ve iletişim bilgileri (adres, e-posta, faks, telefon, sosyal medya hesapları) yer alır. Çağrı, insan hakları ihlaline ilişkin var olan endişenin ne yönde olduğunu belirtir (işkence tehlikesi, ölüm cezası gibi) ve Uluslararası Af Örgütü'nün bu yetkililerden taleplerini sıralar.

Çağrıyı alan aktivistlerimiz, üyelerimiz ve dünya çapındaki insan hakları savunucuları olabildiğince hızlı bir biçimde çağrıda yer alan bilgiler doğrultusunda imza, mektup, e-posta, faks ve sosyal medya araçları ile yetkililere baskı uygular.

Uluslararası Af Örgütü acil eylem çağrılarından düzenli bir şekilde haberdar olmak için Acil Eylem Ağı'na üye olun. Üye olmak için acileylem@amnesty.org.tr adresine yazmanız yeterli.

Acil Eylemler Etkilidir!

Acil Eylem Ağı, 1973'te ilk Acil Eylemimizin başarıyla sonuçlanmasından bu yana, binlerce kişinin hayatında değişim yaratıyor. Örneğin, düşünce mahkumlarının serbest bırakılmasını, "kayıp" kişilerin bulunmasını, bireylerin işkenceden ve ölüm cezasından korunmasını sağlıyor.

"Ben mektuplarınızın etkili olduğunun kanıtıyım." Birtukan Mideksa, politikacı ve eski düşünce mahkumu, Etiyopya.

Türkiye’de Şanar Yurdatapan, İnan Süver, Halil Savda, Kuban Kural hakkında başarıya ulaşan Acil Eylem çalışmaları düzenledik. Acil Eylem’i Şanar Yurdatapan’dan, birinci ağzından, dinlemek için videomuzu izleyebilirsiniz.

Acil Eylem’e destek veren isimler için YouTube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Levent Kazak’tan Acil Eylem’in tarihini dinlemek için ise ilgili videoyu izleyebilirsiniz.