Abdullah Cömert Davası

Arka Plan Bilgisi

Abdullah Cömert, İstanbul Gezi Parkı için başlayan ve kısa sürede tüm Türkiye’ye yayılan eylemlere Hatay’da katıldığı sırada 3 Haziran 2013 günü saat 23.00 sularında polisler tarafından gaz fişeği ile başından yaralandı ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

24 Mart 2014 tarihli iddianame, 15 Nisan 2014 tarihinde Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarihinde kabul edildi.

Cömert ailesinin avukatı Hatice Can, iddianamenin kabul edilmesinin ardından tutuksuz olarak yargılanan sanık polis Ahmet Kuş’un tutuklanması için dilekçe verdi. Sanık Kuş’un tutuklanması talebi, mahkeme tarafından sanığın kaçma şüphesi olmadığı gerekçe gösterilerek reddedildi.

24 Temmuz 2014 tarihinde, sanık polis Ahmet Kuş’un avukatının başvurusunun ardından, Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin kararıyla beraber, davanın Hatay’dan Balıkesir’e nakledilmesine karar verildi.
 

1. Duruşma

Davanın ilk duruşması 4 Temmuz 2014 günü, Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gördüldü.

Duruşmaya tutuksuz sanık polis Ahmet Kuş, sağlık raporu sunarak katılmadı. Raporun faks ile gönderilmiş olmasına Cömert ailesi avukatları itiraz etti.

Sanık polis Ahmet Kuş, müdahale sırasında tam hatırlamamakla birlikte 20-25 adet gaz fişeği attığını, gaz fişeğinin bir kişiyi hedef alması halinde öldürücü olup olmadığını, olaylar sırasında yaralanan ve ölen bir kişi olduğunu müdahaleden sonra gittiği şubede öğrendiğini söyledi.

Olası kastla insan öldürme suçundan 25 yıla kadar hapsi istenen sanık polis Ahmet Kuş’un tutuklanması talebi reddedildi.

Bir sonraki duruşma 15 Eylül’de görülecek.

2. Duruşma

Davanın 15 Eylül 2014 tarihinde görülmesi kararlaştırılan 2. duruşması, kapsamlı olarak görülmeksizin ertelendi.

 

 

3. Duruşma

Davanın üçüncü duruşması 4 Kasım 2014 günü görüldü. 

Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmayı izlemek için şehir dışından gelenler otobüsler arandı, duruşma salonuna izleyici kısıtlaması getirildi.

Mahkeme Ahmet Kuş’u duruşmaya getirmeyerek ses ve görüntü bilişim sistemi (SESBİS) aracılığıyla Mersin’den sorgulamaya, tanıkları ise Hatay’da dinlemeye karar verdi.

Bir sonraki duruşma 3 Şubat 2015 günü görülecek. 

5. Duruşma

Davanın beşinci duruşması 1 Nisan 2015 günü görüldü. 

Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanık polis Ahmet Kuş, SEGBİS aracılığıyla katıldı. Mahkeme, duruşma salonuna alınan kişilere sınırlama getirdi.

Mahkeme, Ahmet Kuş’un tutuklanma talebini reddetti ve bir sonraki duruşma tarihini 12 Haziran 2015 olarak belirledi.

 

 

4. Duruşma

Dördüncü duruşma 3 Şubat 2015 günü görüldü.

Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanık polis Ahmet Kuş katılmadı, SEGBİS yoluyla sorgulandı. Duruşma sırasında hâkim, tüm izleyicilerin telefonlarını kapattırdı.


Sanık polis Ahmet Kuş’un tutuklanma talebi yeniden reddedildi. Mahkeme, bir sonraki duruşma tarihini 1 Nisan 2015 olarak belirledi. 

 

6. Duruşma

Davanın 12 Haziran 2015 tarihinde görülen duruşması, Adli Tıp Kurumu’ndan gelen raporların heyete sunulmasının ardından kapsamlı olarak görülmeksizin ertelendi.

Bir sonraki duruşma 9 Ekim 2015 günü görülecek.

7. Duruşma

Davanın 9 Ekim 2015’te görülen duruşmasında mahkeme heyeti, İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan, gaz fişeği ve fişeğin atıldığı araçla ilgili raporun istenmesine, çizik ve kırıklar nedeniyle incelenemeyen CD’nin çoğaltılarak çözümü için Jandarma Kriminal Laboratuvarı’na gönderilmesine karar verdi.

Sanık polis Ahmet Kuş duruşmada hazır bulunmadı, sorgusu SEGBİS yöntemiyle yapıldı.

Sanık polis Ahmet Kuş’un tutuklanma talebi yeniden reddedildi ve bir sonraki duruşma 20 Kasım 2015 tarihine ertelendi. 

8. Duruşma

Davanın 20 Kasım 2015’te duruşmasına Cömert Ailesi, İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan beklenen raporun hazır olmaması sebebiyle katılmadı.

Sanık polis Ahmet Kuş duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı.

Mahkeme heyeti İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gaz fişeği ve fişeğin atıldığı araçla ilgili raporun bir an önce gelmesi, rapor düzenlenmeyecekse gerekçesinin bildirilmesi için yazı yazılmasına karar verdi.

 Sanık polis Ahmet Kuş’un tutuklanması talebi ise yeniden reddedildi ve bir sonraki duruşma 15 Ocak 2016 tarihine ertelendi.

9. Duruşma

Davanın 15 Ocak 2016 tarihinde görülen duruşmasına Cömert ailesinin yanı sıra çok sayıda kişi katılmak üzere adliyede hazır bulundu, ancak mahkeme heyeti aile ve avukatlar dışında kimseyi duruşma salonuna almadı.

Sanık polis Ahmet Kuş duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı.

Cömert ailesi avukatlarının polisin tutuklu yargılanmasına ilişkin talebi ise reddedildi.

Bir sonraki duruşmada aile avukatları esasa ilişkin yazılı ve sözlü beyanlarını sunacaklarını bildirdi ve duruşma 19 Şubat 2016 tarihine ertelendi.

10. Duruşma

Davanın 19 Şubat 2016 tarihinde görülen duruşmasında mahkeme heyeti, önceki duruşmalara benzer şekilde duruşma salonuna aile ve avukatlar dışındaki kişilerin girişine izin vermedi.

Sanık polis Ahmet Kuş’un geçici görevlendirme ile Diyarbakır’da görevli bulunduğundan duruşmaya katılmadı.

Savcı, mahkeme heyetine sunduğu esas hakkındaki mütalaasında sanık polis Ahmet Kuş’un “olası kastla insan öldürme”den cezalandırılmasını istedi.

Sanık polis Ahmet Kuş’un tutuklu yargılanmasına ilişkin talep, mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Mahkeme, gelecek duruşmada hüküm vermek üzere bir sonraki duruşma tarihini 14 Mart 2016 olarak belirledi.

11. Duruşma

Davanın 11. duruşması, 14 Mart 2016’da görülen duruşmasında sanık polis Ahmet Kuş hakkında hüküm verildi.

Sanık polis Ahmet Kuş’un, Türk Ceza Kanunu (TCK) 87/4 uyarınca “kastın aşılması suretiyle öldürme” suçunu işlediği sabit bulundu.

  • Ahmet Kuş’un ilk olarak TCK 87/4’te öngörülen en düşük ceza miktarı olan 12 yıl ile cezalandırılmasına,
  • Eylemin kamu görevine ait araçla işlendiğinden bu cezanın 1/3 oranında artırılarak 16 yıl ile cezalandırılmasına,
  • Son olarak takdiri indirim nedenleri uygulandığında cezanın 1/6 oranında indirilmesinin ardından 13 yıl 4 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına,
  • Sanığın polis memuru olması, tüm duruşmalara (SEGBİS ile) katılmış olması, delilleri karartma ihtimalinin bulunmaması ve sabit adresinin bulunması göz önüne alınarak, Adli Kontrol Tedbiri (Yurtdışına çıkış yasağı) yeterli tutularak tutuklanmasına yer olmadığına,

2’ye karşı 1 üyenin karşı oyuyla, oyçokluğu ile karar verildi.

Mahkeme heyeti üyelerinden hâkim Turgut Gök; suçun niteliği ve tutuklama talebi hakkında çoğunluk görüşüne katılmayarak karşı oy yazısı kaleme aldı.

Turgut Gök, sanık Ahmet Kuş’un TCK 81 ve TCK 21 uyarınca “olası kastla öldürme” (20 ila 25 yıl arası hapis cezası) suçundan cezalandırılmasını ve hakkında hükmolunan ceza miktarı göz önüne alındığında hükmen tutuklanmak üzere yakalama kararı çıkartılması gerektiğini belirtti.

Dosyaya sunulan iki ayrı bilirkişi raporu, savcılık mütalaası ve karara karşı oy yazısı kalem alan bir hâkim de suçun niteliğini olası kastla öldürme olarak niteliyor.

Karar Yargıtay aşamasının ardından kesinleşene dek sanık polis Ahmet Kuş serbest olmaya devam edecek.