ABD ve Meksika binlerce refakatsiz çocuğu sınır dışı ederek tehlikeye atıyor

Uluslararası Af Örgütü’nün bugün yayımlanan Tehlikeye Atılan Çocuklar başlıklı yeni raporunda, ABD ve Meksika hükümetlerinin, güvenli bir yerde yaşamak isteyen on binlerce refakatsiz çocuğu yeterli inceleme yapılmadan ve karşılaşabilecekleri tehlikelere karşı herhangi bir koruma sağlamadan kaçtıkları ülkelere zorla geri gönderdiği belirtildi.

Meksika Devlet Başkanı López Obrador ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris hafta içinde Meksika’da bir araya gelerek, bölge genelinde göçmenlik uygulamalarında koordinasyonu artırma sözü verdiler.  Ancak bu durum kısıtlamaların artırılması ve binlerce refakatsiz çocuğun zarar görebilecekleri ülkelerine zorla geri gönderilmesi anlamına geliyor. ABD’li sınır yetkilileri tarafından geri çevrildikten sonra sınırı sığınmacı ailelerinden ayrı olarak geçmeye zorlanan pek çok çocuk dahil olmak üzere, bölgedeki her üç göçmen ve sığınmacıdan birini çocuklar oluşturuyor.

TEHLİKEYE ATILAN ÇOCUKLAR

RAPORU OKU (EN)

Uluslararası Af Örgütü Amerikalar Direktörü Erika Guevara-Rosas konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Özetle Biden yönetimi, neredeyse tüm refakatsiz Meksikalı çocukları sığınacak güvenli bir yer aramalarından sadece birkaç saat sonra, genellikle de çocukların geri döndüklerinde karşılaşabilecekleri riskleri göz önünde bulundurmadan ülkelerine geri gönderiyor. Aynı şekilde Meksikalı yetkililer de çoğunlukla kendi ülkelerindeki tehdit ve şiddetten kaçan, çoğu ABD’ye ulaşabilmiş aileleriyle tekrar bir araya gelmeye çalışan Orta Amerikalı refakatsiz çocukları ülkelerine geri gönderiyor. Uygulanan bu politikalar tehlikeli ve vicdana aykırıdır.  ABD ve Meksika, nereli olurlarsa olsunlar refakatsiz çocukları, sığınma ve aile birliği gibi evrensel insan haklarından mahrum bırakmaya son vermelidir.”

"Uygulanan bu politikalar tehlikeli ve vicdana aykırıdır.  ABD ve Meksika, nereli olurlarsa olsunlar refakatsiz çocukları, sığınma ve aile birliği gibi evrensel insan haklarından mahrum bırakmaya son vermelidir.”

Erika Guevara-Rosas
UAÖ Amerikalar Direktörü Erika Guevara-Rosas

ABD neredeyse tüm refakatsiz Meksikalı çocukları zorla geri gönderiyor

Başkan Biden, Ocak 2021'de göreve başladığından beri yaklaşık 50 bin refakatsiz göçmen çocuk güvenlik arayışıyla Amerika Birleşik Devletleri'ne geldi. Ancak birçoğu, ABD-Meksika sınırında sığınma talebinde bulunmalarına izin verilmedikten sonra Meksika'nın kuzeyinde mahsur kalan ailelerinden ayrıldı.  ABD’li yetkililere göre refakatsiz çocukların yaklaşık yüzde 80'i ABD'deki aile üyeleriyle bir araya gelmeye çalışıyor ve bu çocukların yaklaşık yüzde 20'si Meksikalı.

Biden yönetimi, ABD'nin Meksikalı veya Kanadalı çocukları hızlı bir şekilde ülkelerine geri göndermesine izin veren insan ticaretiyle mücadele yasasını kötüye kullanarak, neredeyse tüm refakatsiz Meksikalı çocukları hızla geri göndermeye devam ediyor.  Bu uygulama, Trump yönetiminin ABD Kanunu “Başlık 42” kapsamındaki temelsiz bir kamu sağlığı düzenlemesine dayanarak ABD-Meksika sınırındaki tüm göçmenleri ve sığınmacıları reddetme politikasını refakatsiz çocuklara uygulamayı durduran Başkan Biden'ın bu çocukları geri göndermeyeceğine dair verdiği sözle çelişiyor.

ABD yasalarına göre Gümrük ve Sınır Koruma (CBP) kurumu, refakatsiz Meksikalı çocukları, insan ticareti mağduru olmadıklarından veya iade edilmeleri halinde zarar görme riski altına girmeyeceklerinden emin olmak için geri göndermeden önce taramadan geçirmelidir. Buna rağmen, Meksika'daki avukatlar, çocuk sığınma evlerinin temsilcileri ve çocuk esirgeme kurumları yetkilileri Uluslararası Af Örgütü'ne, ABD'nin, Meksika'da güvende olmadıkları ve ABD'ye sığınma talebinde bulunduklarında bile refakatsiz Meksikalı çocukların neredeyse tamamını hızla geri gönderdiğini söyledi.

Mayıs 2021'de, Beyaz Saray Basın Sekreteri Yardımcısı ve Göçmenlik Danışmanı Vedant Patel, bir basın açıklamasında Biden'ın politikasını, "Şu anda Meksikalı refakatsiz çocuklar için yürürlükte olan politika, bu çocukların ülkelerine geri gönderilmeleridir" sözleriyle doğruladı.

Meksika birçok refakatsiz Orta Amerikalı çocuğu zorla geri gönderiyor

Orta Amerikalı refakatsiz çocuklar genellikle şiddetten kaçmak ve ABD'deki aileleriyle yeniden bir araya gelmek için.2019'dan beri artan sıklıkta Meksika üzerinden ABD'ye seyahat ediyor. Buna karşılık, Meksikalı göç yetkilileri güney sınırını kapattı ve alıkoydukları çocukların büyük çoğunluğunu zorla geri gönderdi. 2019’da gözaltına alınan Orta Amerikalı çocukların yüzde 90'ını, 2020'de gözaltına alınan çocukların ise yüzde 70'ini sınır dışı etti.

2021'de Meksikalı göç yetkilileri, refakatsiz çocukları durdurmak ve ülkelerine geri göndermek için Meksika'nın kuzeyinde ve güneyinde büyük operasyonlar başlattı.  Bu tür müdahalelerden sonra çocuk esirgeme kurumu yetkilileri çocukların velayetini alıp çocukları genellikle kapalı sığınma evlerinde alıkoyar. Daha sonra da neredeyse her seferinde, çocukların kaçtıkları ülkeye geri gönderilmesinin kendileri için “en iyi seçim” olacağına karar verirler.

ABD-Meksika sınırındaki Meksikalı çocuk koruma yetkililerinin Uluslararası Af Örgütü'ne verdiği bilgilere göre Meksika, bazı bölgelerde Orta Amerikalı çocukların yüzde 85'ini sınır dışı etmeye devam ediyor. Ulusal istatistiklere göre, Meksikalı yetkililer 2021'de şimdiye kadar ülke çapında gözaltına aldıkları refakatsiz Orta Amerikalı çocukların yaklaşık yarısını sınır dışı etti. Ancak çocukların çoğunun göçmenlik statüsü henüz belli olmadığı için sınır dışı etme oranları artabilir.

Meksika yasaları Ocak 2021'den bu yana çocukların göçmen gözaltı merkezleri yerine çocuk koruma sığınaklarında tutulmasını şart koşuyor. Çocukların göçmen gözaltı merkezleri yerine sığınaklarda tutulması olumlu bir adım olsa da bu kapalı sığınaklar Meksika'nın kuzeyinde aşırı kalabalık hale geldi ve işlem süreleri yaklaşık 15 günden dört aya kadar çıktı. Çocuklar gözaltına alınmamalı; alındıkları takdirde ise çocukların üstün yararını gözeten koşullarda olabildiğince kısa süre gözaltında tutulmalıdır.