ABD: Uluslararası Af Örgütü Biden yönetiminin sığınma hakkına saldırısını kınıyor

Amerika Birleşik Devletleri, Meksika sınırına sığınan insanlara yönelik geniş kapsamlı bir baskı politikası açıkladı. Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi Amerikalar Savunuculuk Direktörü Amy Fischer, Biden yönetiminin sığınmacılara yönelik yasal yolları kısıtlayacağını duyurmasının ardından şu açıklamayı yaptı:

“Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi, Biden yönetiminin bir insan hakkı olarak sığınma talep etme hakkını hedef alan saldırısını kınıyor. Bugün, Biden yönetimi “Title 42” olarak bilinen 42 Sayılı Kanun’un kullanımını bir kez daha genişleterek, sığınma hakkı noktasında, insan hakları ve ırksal adaletle ilgili dile getirdiği taahhütlerin rotasını tamamen tersine çevirdi.

Düzenleme, hızlı sınır dışı uygulamasını artıracak ve çaresizce güvenlik arayan kişilere bir mobil uygulama aracılığıyla randevu alma zorunluluğu getirecek.

Kübalılar, Haitililer ve Nikaragualıların sınıra kadar tehlikeli bir yolculuğa çıkmak zorunda kalmadan koruma başvurusunda bulunabilmesi için bir yol sağlayan genişletilmiş insani tahliye programını memnuniyetle karşılıyoruz; fakat bu, sığınma talep etme hakkı pahasına yapılmamalıdır. Bu yeni politikalar kuşkusuz koruma arayan, ırk ayrımcılığına uğrayan gruplar ve Yerli Halklar üzerinde orantısız etki yaratacak.

Uluslararası Af Örgütü daha önce 42 Sayılı Kanun uyarınca Haitililere yönelik zalimane tutumun, Haitili sığınmacıları keyfi gözaltı ile ırk temelli işkence kapsamına giren ayrımcı ve alçaltıcı kötü muameleye maruz bıraktığını tespit etti.

Amerika Birleşik Devletleri’nin sığınma talep etme hakkını korumak konusunda hukuki ve ahlaki yükümlülüğü vardır. Tatil günlerinde toplulukların sığınmacıları insanlık onuruna uygun şekilde karşılamak için seferber olduğuna tanıklık ettik. Biden yönetimi bu gidişatı değiştirmeli, dışlama politikalarına son vermeli ve onun yerine sığınma talep etme hakkını korumalı ve sığınmacıları karşılamak için harekete geçen topluluklara kolaylık sağlamalıdır.”