Uluslararası Af Örgütü'nden basın özgürlüğü kampanyası

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde "Senden ne haber gazeteci?" adlı bir kampanya başlattı. Kampanya kapsamında gazetecilere ulaştırılan basılı ve dijital materyallere gazetecilerin dünyadan ve hayattan değil, kendinden haber vermeleri istendi. Türkiye'de basına yönelik sansür, tehdit, taciz ve baskılara rağmen mesleklerine sahip çıkan gazetecilerden dertlerini ve sıkıntılarını #NeHaberGazeteci ve #ÇokSesliMedya etiketleriyle sosyal medyada paylaşmaları bekleniyor.

Kampanya, 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü’nde Türkiye’deki gazetecilere yönelik her türlü baskıyı gündeme getirmek, halen Türkiye’de gazetecilik faaliyeti nedeniyle tutuklanan veya mahkûm edilen kişileri ön plana çıkarmak, genel olarak basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğüne yönelik baskıların son bulmasını talep etmek ve bunun için ses çıkarmak amacıyla başlatıldı. Kampanyaya gazetecilerin yanı sıra Uluslararası Af Örgütü aktivistleri de destek veriyor.

Ayrıca kampanya kapsamında tutuklu gazetecilerden de yazılar toplandı ve 3 Mayıs'ta paylaşıldı. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Basın Koordinatörü Beril Eski de bazı tutuklu gazetecilere yaptığı ziyarete dair bir izlenim yazısı kaleme aldı.

Kampanya metninde şu ifadelere yer verildi:

Merhaba gazeteci!

Bugün 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü. Yani senin günün.
Her gün bir haberin peşindesin, kimi zaman soğukta bir görüntü için saatlerce beklersin, kimi zaman bir cümle yorum alabilmek için telefon rehberlerini aşındırırsın.
Haberi taşra baskısına, ana habere yetiştirebilmek için koşturur durursun.
Soru sorarsın, dinlersin, insanlara haber verirsin.
Bazen haberin beğenilmez, bazen sansürlenir, bir bakmışsın çalıştığın kurum kapatılmış, maaşlar yatmamış, editör seni yine hırpalamış, tüm emekler boşa gitmiş.
Ertesi gün yeniden başlarsın. Dünyanın en büyük gazeteci hapishanesinde olmana rağmen, bunca imkansızlığa, sansüre ve davaya rağmen, yine de mesleğine sahip çıkarsın.
Bugün senin günün. Bize dünyadan ve hayattan değil, kendinden haber ver istiyoruz. Türkiye’de bir gazeteci olarak “Senden ne haber?” diye soruyoruz.
Gazeteci, senin neler yaşadığını duymak istiyoruz.
Bize dertlerini ve sıkıntılarını manşet atmanı, altına 250 kelimeye kadar bir haber yazmanı bekliyoruz.
Bir gazeteci olarak yaşadıklarını senin ağzından dinleyelim diyoruz.

Sen de yaşadıklarını yaz, sosyal medyada #NeHaberGazeteci etiketiyle paylaş, 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü’nde herkes sesini duysun.
Basın özgür, günün kutlu olsun!