Uluslararası Af Örgütü seks işçilerinin haklarının korunmasına dair politikasını ve araştırmalarını yayımladı

“Eğer müşterin kötü ise sonuna kadar sen idare etmelisin.
Polisi sadece öleceğini düşündüğün an arayabilirsin.
Polisi aradığın zaman her şeyini kaybedersin.”

– Norveç’te bir seks işçisi

Uluslararası Af Örgütü bugün, seks işçilerinin insan hakları ihlalleri ve istismardan korunmasına dair politikasını, Papua Yeni Gine, Hong Kong, Norveç ve Arjantin üzerine dört farklı raporla beraber yayımladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Hukuk ve Politika Kıdemli Direktörü Tawanda Mutasah, “seks işçileri tecavüz, şiddet, gasp ve ayrımcılığın da aralarında bulunduğu çok ciddi insan hakları ihlallerine maruz kalma riski altındadır. Sıklıkla, seks işçileri hukuk nezdinde hiç veya çok az korunma alabilmektedir” dedi.

Mutasah sözlerine şöyle devam etti: “Politikamız, seks işçiliği yapanları ihlallerden ve istismardan korumak için hükümetlerin nasıl daha fazla çaba göstermesi gerektiğini özetlemektedir. Araştırmalarımız seks işçilerinin kendi ifadelerini ve gündelik hayatta karşılaştıkları sorunları vurgulamaktadır.

Politika

Uluslararası Af Örgütü'nün politikası, sağlam delillerin ve uluslararası insan hakları standartlarının değerlendirilmesi ve ilk elden yapılan araştırmalarla dünya çapında geniş bir istişarenin sonucu olarak iki yıldan uzun bir sürede hazırlanmıştır.

Bu politikanın resmi uygulanması ve yayımlanması, Uluslararası Af Örgütü’nün Ağustos 2015’deki küresel hareketi tarafından verilen ve o zaman yaygın bir şekilde duyurulan, burada görebileceğiniz demokratik bir kararın ardından gerçekleşmiştir.

Politika, aralarında seks işçilerini zarardan, sömürüden ve baskıdan korunmasını sağlamanın, seks işçilerinin kendi yaşamlarını ve güvenliklerini etkileyecek yasaların gelişimine katılımının, ayrımcılığın sona erdirilmesinin ve eğitim ile istihdam alternatiflerine erişiminin sağlanmasının da bulunduğu hususlarda hükümetlere çeşitli çağrılarda bulunmaktadır.

Politika, rızaya dayalı seks işçiliğini ve aralarında para karşılığı satın alma, talep etme ve seks işçiliğinin genel düzenlenmesinin de bulunduğu ilgili faaliyetleri yasaklayan yasaların da suç olmaktan çıkarılmasını tavsiye etmektedir. Bu politika, yasaların sıklıkla seks işçilerini daha az güvenli hale getirdiğine ve polise suç duyurusunda bulunulduğunda, seks işçilerinin cezai işlem göreceği korkusunun istismarcılara cezasızlık sağladığına dair kanıtları temel almaktadır.

Seks işçiliğini düzenleyen yasalar, seks işçiliğini tümden yasaklamak ve seks işçilerini cezalandırmaya çalışmak yerine bireyleri sömürü ve istismardan korumaya odaklanmalıdır.

Politika, Uluslararası Af Örgütü’nün zorunlu işçilik, çocuk cinsel istismarı ve insan ticaretinin, ortak hareket etmeyi ve uluslararası hukuk uyarınca her ülkede suç olarak görülmesini gerektiren korkunç insan hakkı ihlalleri olarak ele aldığına dair pozisyonunu güçlendirmektedir.

Konuyla ilgili açıklama yapan Tawanda Mutasah, “Biz yasaların, seks işçilerinin yaşamlarını daha güvenli kılmaya yeniden odaklanmasını ve seks işçilerinin yaşadıkları sömürüyü şikâyet etme durumlarında polis ile olan ilişkilerinin iyileştirilmesini istiyoruz” dedi.

Politikaya ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Araştırma

Bugün, Uluslararası Af Örgütü’nün politikasıyla birlikte yayımlanan ve farklı coğrafik açılardan ele alınan dört raporu barındıran geniş araştırma göstermektedir ki, seks işçileri sıklıkla korkunç insan hakları ihlalleri ile karşı karşıya kalmaktadır. Seks işçiliğinin suç olarak kabul edilmesi, seks işçilerini daha da tehlikeye atmakta ve yalnızlaştırmakta, şiddet ile yasal ve sosyal hizmetlerden korunma isteme imkânlarını da engellemektedir.

Bu hususa da değinen Tawanda Mutasah, “Seks işçileri bize, seks işçiliğinin suç olarak kabul edilmesinin emniyet görevlilerinin tacizine imkân sağladığını, seks işçilerinin şikâyetlerini ve güvenliklerini öncelikli hale getirmediğini söylemiştir” dedi.

Seks işçilerini şiddet ve suç işleyenlerden korumaktansa, pek çok ülkede kolluk kuvvetleri gözetleme, taciz ve baskınlarla seks işçiliğini yasaklamaya odaklanmıştır.

Uluslararası Af Örgütü’nün araştırması göstermektedir ki, seks işçiliğinin yasal olduğu ülkelerde bile seks işçileri sıklıkla hukuk nezdinde hiç veya çok az korunma alabilmektedir.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamanın tamamına ve Norveç, Papua Yeni Gine, Hong Kong ve Arjantin’i kapsayan araştırma raporlarına ulaşmak için lütfen tıklayınız.

- Norveç

- Papua Yeni Gine

- Arjantin

- Hong Kong