Uluslararası Af Örgütü Reina saldırısını kınamaktadır

Uluslararası Af Örgütü, yılbaşı gecesi İstanbul'un Ortaköy semtindeki bir gece kulübünde gerçekleştirilen silahlı saldırıyı kınamaktadır. Yetkililere göre, salı günü itibariyle saldırıda 39 kişi hayatını kaybetti. 60'dan fazla kişinin de yaralandığı ve tedavi gördüğü belirtildi.

Saldırı saat 01.15 sıralarında gerçekleşti. Uzun namlulu silahla Reina isimli gece kulübünün önündekilere ateş açan saldırgan, kapıda güvenlik için bekleyen 1 emniyet mensubu ve 1 sivili öldürdükten sonra içeriye girdi. İçeride yeni yıl kutlaması yapanların üzerine kurşun yağdırdıktan sonra olay yerinden uzaklaştı.

Türkiye yetkilileri, saldırganın aranmakta olduğunu bildirdi.

Saldırının mümkün olduğunca çok sayıda sivil kayıp verdirecek şekilde hesaplanmış olduğu görünmektedir. Sivilleri hedef alan saldırılar uluslararası hukukun en temel ilkelerini ihlal etmektedir ve yaşam hakkını yok saymaktadır.

Saldırının sorumluluğunu kendilerine İslam Devleti (IŞİD) adı veren silahlı grup üstlendi.

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye makamlarını hukukun üstünlüğü temelinde derhal, tarafsız ve kapsamlı bir soruşturma yürüterek tepki vermeye ve bombalı saldırının sorumlularını adil yargılamaya uygun biçimde adalet önüne çıkarmaya çağırdı.