Türkiye: Tutuklu Uluslararası Af Örgütü çalışanları ve diğer hak savunucularına yönelik suçlamalar reddedilmeli

Istanbul Büyükada’da tutuklanan hak savunucularının iddianamesine Taner Kılıç da eklendi; 10 hak savunucusuna yönelik suçlamalar arasına “terör örgütüne üyelik” de katıldı.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Direktörü John Dalhuisen, savcı tarafından hazırlanan ve aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü İdil Eser ve Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç’ın da bulunduğu 11 insan hakları savunucusu hakkında terör suçlamalarıyla 16 yıl hapis cezası istenen iddianameye dair bir açıklamada bulundu. Dalhuisen açıklamasında şunları söyledi:

“Bu kabul edilemez iddianame herhangi yeni bir bilgi içermemekte. Yalnızca, Türkiye’nin en önde gelen insan hakları savunucularına yöneltilen absürt suçlamaları tekrarlıyor.

“Bu cesur insan hakları savunucuları aylardır, insan haklarına inanmaları dışında hiçbir gerekçe olmaksızın cezaevinde tutuluyor. Parmaklıklar ardında bir gün geçirmeleri bile çok büyük bir adaletsizlik.

“Uydurma iddialar, imalar ve yalanlardan oluşan ucuz bir yamalı bohçanın ötesine geçmeyen bu iddianame, Türkiye’nin kusurlu yargı sisteminin de bir kanıtı gibi. Mahkeme bu iddianameyi tamamıyla reddederek, tüm arkadaşlarımızın derhal ve koşulsuz bir şekilde serbest bırakılmasını garanti altına almalıdır.”