Türkiye: Osman Kavala ve tüm ‘sanık’lar tüm suçlamalardan beraat etmeli

• Osman Kavala ve Mücella Yapıcı hakkında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istendi.
  • Aynı davada yargılanan diğer altı kişi, suçlamalar kapsamında 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilebilir.
  • Uluslararası Af Örgütü temsilcileri duruşmayı izliyor.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Ofis Direktörü Nils Muižnieks, insan hakları savunucusu Osman Kavala ve diğer yedi sanık hakkında bugünkü davada beklenen karar öncesinde şunları söyledi, “Bu siyasi güdümlü maskaralık, Osman Kavala'nın sivil toplum aktivizminden başka bir neden olmaksızın dört buçuk yıldan fazla bir süre keyfi olarak hapsedildiğini gösterdi ve Türkiye adalet sistemindeki boşluklara dair devam eden şüpheleri ortadan kaldırdı.”

“Kasım 2017'den bu yana yetkililerin tek derdi, adil yargılama standartlarını hiçe sayarak Osman Kavala'yı özgürlüğünden mahrum etmek oldu. Savcılık makamları, hükümeti devirmeye çalışmakla ilgili asılsız suçlamaları kanıtlayacak herhangi bir kanıt sunmayı hiçbir zaman başaramadılar. Davanın tek adil sonucu Osman Kavala ile tüm sanıkların beraat etmesi ve derhal ve koşulsuz olarak cezaevinden tahliye edilmesidir.”

“Karar, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Osman Kavala'yı serbest bırakmaması nedeniyle nadir başvurulan resmi ihlal sürecini, Türkiye'ye karşı başlatmasından üç ay sonra gelecek. Adaleti önemseyen herkes için risk bundan daha büyük olamazdı.”

Arka Plan

Savcı son mütalaasında, Gezi Parkı protestoları sırasında Taksim Dayanışması sözcüsü olarak görev yapan müşterek sanıklarından Osman Kavala ve Mücella Yapıcı'nın "hükümeti devirmeye teşebbüs"ten suçlu bulunmasını istedi. Olası bir ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla karşı karşıyalar.

Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bağlayıcı bir kararını uygulamadığı için ihlal davasıyla karşılaşan ikinci ülke.