Türkiye, İstanbul'daki zorla tahliyeleri durdurması için uyarıldı

Uluslararası Af Örgütü, bugün yaptığı açıklamada, “Türkiye yetkilileri, İstanbul'un merkezinde yaşayan korunmasız bazı ailelerin şimdiden evsiz kalmasına yol açan acımasız zorla tahliyeleri durdurmalı” dedi.

Tarlabaşı Mahallesi'ndeki onlarca aile, kentsel dönüşüm projesinin sonucu olarak evlerinden zorla tahliye edilmekle karşı karşıya. Bu aileler, Uluslararası Af Örgütü'ne, Beyoğlu Belediyesi ve kolluk kuvvetleri tarafından tehdit edildiklerini ve kendilerine gözdağı verildiğini belirtti. Bazı durumlarda, söz konusu yetkililer, bu kişileri tahliye tebliğlerini okumadan imzalamaya zorlamışlar ya da bu belgeleri imzalamamaları halinde derhal tahliye edileceklerini söylemişlerdir.

Bazı bölge sakinleri şimdiden tahliye edilmiştir. 24 Haziran tarihinde yalnız yaşayan bir anne, Besra, hastanedeki annesini ziyareti sonrasında evine döndüğünde, evinin kapısını kırılmış bulmuştur. Yetkililer eşyalarını sokağa atarak, Besra’yı evini derhal boşaltmaya zorladı. Mahallede yaşayan ailelelerin arasında, Romanlar, 1990’lı yıllarda Türkiye’nin güneydoğusunda bulunan köylerinden zorla yerinden edildikten sonra Tarlabaşı'na yerleşen Kürtler ve trans kadınlar bulunmaktadır. Tahliye tehdidi altında olan bu aileler, halihazırda barınma konusunda ciddi güçlüklerle karşı karşıya.

Uluslararası Af Örgütü  Türkiye araştırmacısı Andrew Gardner, “Beyoğlu Belediyesi yetkilileri yürürlükteki zorla tahliyeleri derhal askıya almalı ve uluslararası insan hakları standartları uyarınca korumalar sağlanana kadar tahliyeleri durdurmalıdırlar” dedi.

“Tahliye ile karşı karşıya olan pek çok kişiye yeterli bir mühlet verilmemiştir. Bu insanlara danışılmamış, yasal hakları konusunda bilgilendirilmemiş veya uygun alternatif barınma imkanı ya da zararlarının tazmini teklif edilmemiştir. Söz konusu durum, bu insanların haklarının bir ihlalidir. Ayrıca taciz iddiaları ile ilgili olarak da kamu görevlileri hakkında bir soruşturma başlatılmalıdır.”

Uluslararası Af Örgütü'nün görüştüğü 60 yaşındaki engelli ve işsiz bir Tarlabaşı sakini, okumasına izin verilmeyen bir tahliye emrini imzalamaya zorlandığını söylemiştir. Her ne kadar komşularının araya girmesi ile tahliyesi, polis tarafından, 18 Temmuz'a ertelenmişse de, bu kişiye makul bir alternatif barınma imkanı sağlanmamıştır.

Kendilerine yetkililer tarafından resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, mahalle sakinleri Uluslararası  Af Örgütü'ne, yetkililer tarafından kendilerine önerilen tek alternatif barınma imkanının, toplu taşıma ile 2 saatte ulaşılabilen, İstanbul'un dış mahallelerinde bulunduğunu söyledi. Çok düşük maaşlarla çalışan çoğu Tarlabaşı sakini, bu konutları çok pahalı bulmakta ve İstanbul'un merkezindeki işleri için yol masraflarını karşılayamayacak durumda.

Uluslararası Af Örgütü, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile geçtiğimiz ay yaptığı görüşmede, Tarlabaşı’nda yapılan zorla tahliyeler konusundaki kaygılarını ve Belediye’nin Uluslararası Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi uyarınca yükümlülüklerini iletti. Belediye başkanı, yetkililer tarafından, kentsel dönüşüm projesinin, trans kadınlar gibi risk altındaki gruplara yönelik etkisine dair bir değerlendirme yapılmadığını teyit etti.

Andrew Gardner “Beyoğlu'ndaki yetkililer, trans kadınlar gibi risk altındaki grupların haklarına koruma sağlamak yerine yeterli barınma haklarını ihlal etmektedirler” dedi. 15 Temmuz'da Uluslararası  Af Örgütü, üyelerine acil eylem çağrısında bulundu. Çağrıda, Beyoğlu Belediye başkanına zorla tahliyeleri derhal durdurma ve uluslararası  insan hakları standartları uyarınca korumalar sağlanana kadar tahliyeleri gerçekleştirmeme uyarısı yapılması  istendi.