Türkiye: Dışişleri Bakanı’nın temelsiz iddiaları tüm insan hakları hareketini tehdit ediyor

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Brüksel’de AB Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Federica Mogherini ile görüşmesi sonrasında düzenlenen bir basın toplantısında yaptığı açıklamalara cevap veren Uluslararası Af Örgütü Avrupa Direktörü John Dalhuisen şunları söyledi:

“Dışişleri Bakanı’nın Uluslararası Af Örgütü’nü “güvenilir küresel bir kuruluş” olarak kabul etmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak “faaliyetlerimizi özgürce yürüttüğümüz” yönündeki beyanı, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü ve Yönetim Kurulu Başkanı’nın diğer yedi insan hakları aktivisti ile birlikte parmaklıklar ardında olduğu şu durumda, cüretkâr bir iddiadır."

“İdil Eser’e yönelik absürt soruşturma herhangi bir menfur eylemi temel almamakta, tamamıyla Uluslararası Af Örgütü’nün meşru çalışmalarına dayanmaktadır. Eğer bu çalışma kriminalize edilirse, kuruluşun – ve tabii Türkiye’de daha genel olarak insan hakları hareketinin – çalışmalarını nasıl olup da sürdürebileceğini öngörmek zordur."

“Benzer şekilde, Taner Kılıç’ın cezaevine konmasına yol açan, cep telefonuna Bylock indirdiğine ve uygulamayı kullandığına dair temelsiz iddia doğru değildir ve bunun asılsız olduğunu göstereceğiz. Uluslararası Af Örgütü tarafından yürütülen hayati çalışmalar ve bu çalışmaları üstlenen kişiler birbirinden ayırt edilemez. Onlar bir bütündür ve serbest bırakılmalarını sağlamak için mücadele edeceğiz.”