Rohingyalı Mülteciler İçin Alınan Karar Olumlu Ancak Yetersiz

Uluslararası Af Örgütü, Güneydoğu Asya kıyılarında bir süredir devam eden insani krizle ilgili bir açıklama yayımladı. Açıklamada,  Endonezya, Malezya ve Tayland'ın mültecileri ve savunmasız göçmenleri taşıyan botları geri döndürme politikasından vazgeçme kararının doğru bir adım olduğunu belirtti. Ancak örgüt, bu kararın  denizde risk altında bulunan binlerce kişi için alınması gereken acil önlemlerin çok gerisinde olduğunu vurguladı.

Konuyla ilgili bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Asya-Pasifik Direktörü Richard Bennett, "Kıyıya ulaşmayı başaran botlardaki insanların kabul edilmesi kesinlikle iyi bir haber, ancak bu karar, denizin ortasında sürüklenen ve gıda ile su kaynakları giderek az alan binlerce kişi için bir şey ifade etmiyor" dedi. Endonezya, Tayland ve Malezya'nın BM Deniz Hukuku'na taraf olduğunu hatırlatan Bennett, bu ülkelerin uluslararası anlaşmalardan doğan sorumluluklarından kaçamayacağını ve denizdekiler için arama ve kurtarma harekatı gerçekleştirme görevi olduğunu söyledi.

Endonezya ve Malezya yaptığı ortak bir açıklamada, halen denizde olan ve Myanmar'dan kaçan Rohingyalı mülteciler olduğuna inanılan 7 bin kişi için geçici barınma sağlanacağını ifade etmişti. Ne var ki bu barınma, uluslararası toplumun tazminat ve yeniden yerleştirme çabasına göre sadece bir yıl için geçerli olacak.

Geçici barınmanın ilk adım olarak niteleyen ve "hiç yoktan iyi" olduğunu vurgulayan Richard Bennett, "ancak bu karar yeterli olmaktan uzak ve uluslararası koruma sistemine zarar verme riski taşıyor. Sığınma talep edenlerin güven içinde mülteci statüsü belirleme prosedürlerine erişimi olmalı. Mülteciler ve savunmasız göçmenler düzensiz girişleri yüzünden kriminalize edilmemeli, yaşamları ve haklarının risk altında olduğu zamanlarda geri dönüş için kapılar açık olmalı" dedi.

Öte yandan 29 Mayıs'ta Tayland'ın ev sahipliğinde gerçekleşecek olan zirveye Endonezya, Malezya, Tayland, Myanmar hükümetleri ve BM örgütleri de katılarak, son günlerde yaşanan bölgesel kriz ele alınacak.