Mahkeme sivil toplum lideri Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verdi

Bugün İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve kamuoyunda “Gezi Parkı davası” olarak bilinen davanın duruşmasında sivil toplum uzmanı Yiğit Aksakoğlu’nun tahliye edilmesine ancak sivil toplumcu Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi. İki gün süren duruşmayı gözlemleyen Uluslararası Af Örgütü Kıdemli Türkiye Kampanyacısı Milena Buyum, şu değerlendirmede bulundu:

“Bugün Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamı yönünde verilen ve hepimizi hayalkırıklığına uğratan karar, Yiğit Aksakoğlu’nun tahliye sevincini gölgede bıraktı. Yiğit Aksakoğlu yedi ay sonra nihayet bu gece kendi yatağında uyuyabilecek. Ancak Osman Kavala sevdiklerinden ayrı kalmaya devam edecek. Kavala neredeyse 1 yıl 8 aydır tutuklu. Kavala’ya yönelik mesnetsiz suçlamalara dair hiçbir somut delil sunulmamasına rağmen bu uzun hapis cezasının sürmesi akla mantığa sığmıyor. Kavala, parmaklıklar ardında bir gün dahi geçirmemeliydi.”

“Sanıkların her biri kendilerine yöneltilen mesnetsiz suçlamaları çürüttüler. Mahkemenin 16 sanığa yönelik suçlamaları düşürmemesi ve bu saçmalığa tamamen son vermeyi seçmemesi hepimizi hayal kırıklığına uğrattı.”

Davanın bir sonraki duruşması 18-19 Temmuz 2019 tarihlerinde görülecek.

Arka Plan:

Osman Kavala 1 Kasım 2017’den, Yiğit Aksakoğlu ise 17 Kasım 2018 tarihinden beri Silivri Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.

19 Şubat 2019 tarihinde, Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu ve diğer 14 kişi hakkında “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” iddiasını içeren iddianeme savcılık tarafından İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. İddianame, mahkeme tarafından 4 Mart 2019 günü kabul edildi. 24 ve 25 Haziran 2019 tarihinde Silivri Cezaevi yerleşkesindeki mahkemede görülen duruşmada, 16 sanıktan dokuzu savunmalarını yaptı ve suçlamaları reddetti.

Duruşmanın son günü olan 25 Haziran’da, Mahkeme bir ara karar vererek Yiğit Aksakoğlu’nu yurtdışı çıkış yasağı ve haftada bir imza şartıyla serbest bıraktı ancak Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına hükmetti. Verilen karar itibariyle Osman Kavala cezaevinde 1 yıl 7 ay 24 gündür tutuklu bulunuyor. Yiğit Aksakoğlu ise 7 ay 8 gün boyunca tutuklu kaldı.