KKTC ve Türkiye’de Mülteci Hakları Çalışması Yürüten İnsan Hakları Örgütleri İşbirliği Toplantısı – Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde mülteci hakları ile ilgili çalışmalar yürüten insan hakları örgütleri ile Türkiye’de çalışma yürüten insan hakları örgütlerinin bir araya geldiği toplantı 16-17 Mart 2013 tarihlerinde KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da yapıldı. Toplantı Uluslararası Af Örgütü tarafından, Kıbrıs Mülteci Hakları Derneği desteği ile organize edildi.

Toplantının birinci bölümünde KKTC’deki genel insan hakları durumu, mülteci hakları ve KKTC’deki insan hakları örgütlerinin çalışmaları ile ilgili sunumlar yapıldı. İkinci bölümde ise Türkiye’den insan hakları örgütleri Türkiye’deki insan hakları durumu, mülteci hakları durumu ve insan hakları örgütlerinin çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Toplantının son bölümünde ise örgütler arası ortak çalışmalar ve işbirliğinin geliştirilmesi ile ilgili tartışmalar yürütüldü.

Toplantıya Türkiye’den Uluslararası Af Örgütü, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, İnsan Hakları Derneği, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Kaos – GL temsilcileri, KKTC’den toplam 13 farklı kurumdan 21 kişi katıldı. Toplantıya Türkiye ve KKTC den toplam 26 kişi katıldı.

2012 yılının sonlarında yapılması planlanan bu toplantı KKTC ve Türkiye’deki örgütlerin yoğunluğu nedeni ile 2013 yılının Mart ayında yapılmıştır.