Kırım'da Gazeteci ve Aktivistler Saldırıyla Karşı Karşıyayken İnsan Hakları Gözlemcileri Acil Bir İhtiyaç

Uluslararası Af Örgütü, Kırım’da gazeteciler, aktivistler ve barışçıl göstericiler gittikçe artan taciz ve tehditlerle karşı karşıya iken, Ukrayna’da acilen güçlü bir uluslararası gözlem heyetine ihtiyaç olduğunu açıkladı. Uluslararası Af Örgütü, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nı (AGİT) ülkede acilen güçlü bir uluslararası gözlem heyeti oluşturmaya çağırıyor.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen "Kırım’da insan haklarının durumunu gözlemlemeye çalışmak neredeyse imkansız hale geldi. Kendi verdikleri adla Kırımlı kendini savunma grupları Ukrayna yanlısı göstericileri, gazetecileri ve insan hakları gözlemcilerini tamamen cezasızlıkla taciz ediyor" diye konuştu.

Dün iki AGİT temsilcisi güvenlik sebepleriyle Kırım’a yaptıkları ziyaretlerini kısa kesmeye zorlandı. Bir başka vakada da kurumun üyelerinin yarımadaya ayak basmaları dahi kimliği belirlenemeyen askeri personel tarafından engellendi.

5 Mart'ta Birleşmiş Milletler Kırım Özel Temsilcisi de ziyaretini zorla kısa kesmeye zorlandı. Kırım’a ayak bastıktan sadece birkaç saat sonra Rusya yanlısı sloganlar atan saldırgan bir grup tarafından tehdit edildi ve silahlı adamlar tarafından aracına geri dönerek havaalanına gitmeye zorlandı.

Dalhuisen, “AGİT derhal güçlü bir gözlem heyeti oluşturmalı ve Ukrayna'nın tüm bölgelerine engelsiz erişim sağlamalı - buna bıçak sırtında olan ve gerginliğin hala had safhada olduğu Kırım da dahil. Rusya bu girişimi engellemek yerine memnuniyetle karşılamalı" dedi.

Ukrayna'nın bütünlüğüne olan desteklerini ve Rus ordusunun varlığına olan muhalefetlerini ifade etmek isteyen barışçıl göstericiler Rusya yanlısı aktivistler tarafından gözdağına maruz kalıyor. Polis genelde ortalıkta olmuyor, olduğu zaman da çok az sayıda bulunarak gazeteciler ve göstericilere saldırıldığında müdahale etme konusunda başarısız oluyor.

Yine 5 Mart'ta kendilerini Kırım Savunma Timi olarak tanımlayan 100 saldırgan erkek, Kırım'ın başkenti Simferopol'da bulunan Ukrayna Donanma Merkezi önünde 40 kadar kadını, barışçıl protestosunu sonlandırmaya zorladı. Kadınlar ellerinde barış için çağrı yapan ve Rusya'nın Kırım'a askeri müdahalesini kınayan pankartlar taşıyordu. Erkekler aynı zamanda olayı filme almak isteyen “Haftanın Haberleri – Kırım” adlı gazetenin muhabirine de saldırdı. Onu yola iterek dövmekle tehdit ettiler.

30 metre ötede duran Kırım polis memurları bu olaya herhangi bir tepki göstermedi.

6 Mart'ta gerçekleşen başka bir olayda da Kerch.fm'den bir gazeteci, Rus kuvvetleri tarafından işgal edildiğini duydukları sınır gemisini bir iş arkadaşı ile ziyaret ettiği sırada Rus Kazak üniformaları giyen adamlar ve Kırım Savunma Timi'nden erkekler tarafından tehdit edildi. Erkekler ona "Kameranı kapat yoksa seni öldürürüz" dedi.

Uluslararası Af Örgütü, fiili Kırım yetkililerine, Rusya kuvvetlerine ve yeni Ukrayna yetkililerine Ukrayna ve bölgelerinin geleceği ile ilgilenen herkesin görüşlerini barışçıl bir şekilde ifade etmesini güvence altına alma çağrısında bulunuyor.