Ali İsmail Korkmaz Davasını Gözlemlemek İçin Kayseri'de Olacağız!

Uluslararası Af Örgütü olarak 3 Şubat 2014 tarihinde Kayseri’de gerçekleştirilecek olan Ali İsmail Korkmaz davasını, Türkiye'de cezasızlık geleneğinin sona erdirilmesi, sorumluların adalet önüne çıkarılması talebiyle izlemek üzere gözlemcilerimizle orada olacağız. Davayı Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, Hollanda Şubesi’nden Andrea de Ruijter ve Türkiye Şubesi Kampanyalar ve Savunuculuk Direktörü Ruhat Akşener izleyecek.

Eskişehir’de yaşayan Ali İsmail Korkmaz, 2 Haziran günü saat 23.00’ten sonra bir Gezi Parkı eylemi sırasında aldığı darbeler nedeniyle hayatını kaybetti. Görgü tanıkları Korkmaz’ın elleri sopalı bir grup sivil giyimli kişi tarafından dövüldüğünü söyledi. Olayın gerçekleştiği yerdeki iki kameranın çektiği görüntüler, bozuk oldukları ya da o sırada kayıtta olmadıkları iddiasıyla savcılara başta verilmedi. Daha sonra, fırıncıda bulunan kamera kolluk kuvvetleri tarafından savcılara verildi ancak görüntüler zarar görmüştü ve saldırıyı gösteren en önemli dakikalar silinmişti. Savcı, polisin delilleri yok etme olasılığı ile ilgili bir soruşturma başlattı ancak daha sonra yaptığı bir açıklamada görüntülerin silinmesinden polisin değil sivillerin sorumlu olduğunu söyledi.

Ardından savcının talebi üzerine, jandarma silinen görüntüleri kurtarmayı başardı. Olayla ilgili elde edilen görüntüler ve olayın medyada geniş yer bulmasının ardından ortaya çıkan görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak, 7 Ağustos günü Ali İsmail Korkmaz’ı “kasten öldürmek” suçlamasıyla dört kişi hakkında soruşturma başlatıldı ve bu kişiler gözaltına alındı. Dört şüpheli arasında Terörle Mücadele Şubesi’nde görevli bir polis memuru ve fırının sahibi de bulunuyordu. Polis ve sivillerden alınan ifadelerin ardından soruşturma devam etti.

Eskişehir'de bir mahkeme 24 Eylül'de savcının iddianamesini kabul etti ve Ali İsmail Korkmaz'ın ölümünde rolü olan toplam sekiz kişinin yargılanmasına başlanıyor. Davada yargılanacak sekiz kişinin beşi tutuklu. Bu beş kişi arasında bir polis memuru da bulunuyor.

Ali İsmail Korkmaz’ın öldürülmesiyle ilgili davanın, başlamasına birkaç gün kala Yargıtay 5. Ceza Dairesi davanın “kamu güvenliği gerekçesiyle” Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi'ne taşınmasına karar verdi. Ana dava, Kayseri’ye nakledildi; 25 tanıktan 24’ünün Eskişehir’de, birinin ise Ankara’da ifadesinin alınmasına karar verildi. Bunlardan ayrı olarak Korkmaz ailesi ise Hatay’da dinlendi. Ocak ayında Ankara’da yapılan duruşmada, Korkmaz’ın avukatları sanıkların dinleneceği Kayseri’deki ana davadan önce Ankara’da tanıkların dinlenecek olmasına itiraz etti. İtiraz kabul edildi ve tanıkların dinleneceği Ankara’daki duruşma, 28 Şubat’a ertelendi.

Bütün bu gelişmelerden sonra Korkmaz’ın ana davasının ilk duruşması 03 Şubat 2014’te Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirilecek.

Gezi Parkı eylemleri sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz vakası, göstericilere şiddet uygulamakla suçlanan polis memurlarının tespit edilmesinin önündeki engeller konusunda önemli bir örnek. Polis memurlarının, sivil kıyafetlerle ve üzerlerinde polis olduklarını gösteren hiçbir işaret olmadan göstericilere şiddet uyguladıkları iddia edilmekte. Polis, ayrıca, sivil kişileri yönlendirmek ve onlarla birlikte hareket etmekle de suçlanmakta. Korkmaz’ın dövülerek öldürülmesinin ardından, yetkililer hiçbir polis memurunun saldırıda bir rolü olmadığını söylemişti. Ali İsmail Korkmaz’ı dövenler arasında sivil giyimli polis memurlarının da olduğuna dair çok sayıda iddiaya rağmen Eskişehir Valisi’nin polisin olayda bir rolü olmadığına dair açıklama yapması, polisin yetkililerden nasıl destek aldığının da bir göstergesi.

Saldırıyı gösteren video görüntüleri ise yok edildi, bir kısmına çok sonra ulaşıldı. Sorumluların tespit edilmesinin önündeki engellere rağmen, olayla ilgili çok sayıda kanıt toplandı ve soruşturma ve yargılama sürecinde ilerleme kaydedildi. Şüphelilerin tespit edilmesi daha çok Korkmaz’ın ailesinin ve avukatlarının yürüttüğü kampanya ve vakanın medyada geniş yer bulması ile görgü tanıklarının ortaya çıkması sayesinde oldu. Soruşturmada görevli savcının da saldırının kanıtlarını toplamada büyük bir etkisi oldu.

Ali İsmail Korkmaz’ın öldürülmesiyle ilgili dava Türkiye’de var olan cezasızlık geleneğinin devam etmemesi açısından büyük önem taşımakta.