ABD Başkanı Biden’ın planları Afganistan’da risk altındaki kişileri hâlâ yüz üstü bırakıyor

Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi Direktörü Paul O’Brien, ABD Başkanı Biden’ın bugünkü açıklamaları hakkında konuştu ve Uluslararası Af Örgütü’nün somut taleplerini bir liste halinde paylaştı.

“Biden’ın planı, Afganistan’da en yüksek risk altında olan kişileri yüz üstü bırakıyor ve ABD hükümetinin Afgan halkına karşı sorumluluklarını üzerinden atıyor."

Paul O’Brien
UAÖ Şubesi Direktörü

Paul O’Brien, “Başkan Biden keyfi olarak belirlenmiş takvimine bağlı kalarak, en yüksek risk altında olan tüm Afganların tahliyesi için başarılı bir plan uygulayamadı” dedi ve eleştirilerini şöyle sürdürdü, “Biden’ın planı, Afganistan’da en yüksek risk altında olan kişileri yüz üstü bırakıyor ve ABD hükümetinin Afgan halkına karşı sorumluluklarını üzerinden atıyor. ABD’nin sorumlulukları, 20 yıllık askeri varlığın ağırlığıyla artmıştır. Tam bu anda, Afganistan’da geride bırakılan risk altındaki gazeteciler, çevirmenler ve kadın hakları aktivistleri yurt dışındaki tanıdıklarını arayarak onlardan yardım istiyor. Korkuları gayet sahici” dedi.

Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi, Biden yönetimine şu çağrıları yapmaktadır:

• 2022 mali yılında en az 200 bin mülteci kabul etme sözü verilmeli, Afganistan’a tüm geri göndermeler acilen durdurulmalı ve Afganistan, Geçici Koruma Statüsü kapsamına alınmalıdır.
  • Kongre’yle işbirliği yapılarak, ülkeye gelen tüm Afganların vatandaşlık için bir yol haritası olması ve gıda, barınma, ulaşım, tıbbi yardım, İngilizce eğitimi, istihdam hazırlığı ve işe alınma dahil mültecilere yönelik yeniden yerleştirme imkanlarına erişebilmesi sağlanmalıdır.
  • Ülkenin dört bir yanındaki insanları yeni Afgan komşularımızı doğrudan karşılamak ve desteklemek konusunda güçlendirmek üzere -yeni bir özel sponsorluk programını da kapsayacak- topluluk sponsorluğu geliştirilmeli ve teşvik edilmelidir.
  • Afganistan’ın komşularını, sınırlarını Afgan mültecilere açmaları yönünde teşvik etmek için mevcut tüm diplomatik yöntemler kullanılmalıdır.
  • Kongre’den yurt dışındaki Afganları ve ABD’ye gelen Afganları destekleyecek acil bir fon çıkarılmasını talep etmek dahil olmak üzere Afgan mültecileri desteklemek için sağlam bir insani altyapı hazırlanmalıdır.
  • Birleşmiş Milletler ile çalışılarak, Afganistan’da tüm tarafların işlediği insan hakları ihlalleri ve suiistimalleri dahil, uluslararası hukuka karşı işlenen tüm suçları soruşturmak üzere bir yıldan fazla süre ile yetkili kılınacak bir veri toplama misyonu veya benzeri bir soruşturma mekanizması kurulmalıdır.
  • ABD hükümetine bağlı personel ve askeri taşeronları tarafından uygulanan işkence ve ABD operasyonlarının neden olduğu sivil kayıplarla ilgili hesap verebilirlik ve hayatta kalan Afganlara tazminat dahil çözüm yolları sağlanmalı; ABD’nin gelecekte Afganistan’da gerçekleştirebileceği tüm operasyonların, ABD’nin uluslararası insan hakları hukuku gereğince sahip olduğu yükümlülükleri yansıtacağı taahhüt edilmelidir.