Plastik mermilerin kötüye kullanılmasından protestocuları korumak için 25 kural

Uluslararası Af Örgütü, polis ve güvenlik güçleri tarafından plastik ve diğer türde mermilerin kurallara aykırı kullanılması sonucunda işlenen insan hakları ihlallerini durdurmak için 25 kural hazırladı. Bugün yayımlanan rapor, gittikçe daha yüksek sayıda protestocunun bu gibi silahlarla kalıcı olarak yaralandığını veya öldürüldüğünü belgeliyor.

KİNETİK ETKİLİ MERMİLERİN KONUŞLANDIRILMASI VE
KULLANIMI HAKKINDA 25 KURAL

PDF OKU

Uluslararası Af Örgütü Polis Faaliyetleri ve İnsan Hakları Uzmanı Dr. Anja Bienert konu hakkındaki açıklamasında, “8 Mart’ta İsviçre’nin Basel kentinde Dünya Kadınlar Günü kapsamındaki bir etkinlik için toplanan protestocuların polisin sıktığı plastik mermilerle vurulması bu krizin küresel boyutlarını ortaya koyuyor. Dünya genelinde polisin çoğunlukla barışçıl protestoculara karşı plastik mermi ve diğer kinetik silahlar kullanması gitgide bir rutin haline geliyor” dedi.

“Bu silahlar yalnızca istisnai durumlarda konuşlandırılmalı ve gerektiği gibi eğitim almış görevliler tarafından, başkalarının ciddi zarar görmesiyle sonuçlanabilecek yakın bir tehdidin varlığı halinde son çare olarak kullanılmalıdır. Devletler ve kolluk birimleri, plastik mermi ve diğer kinetik etkili mermilerin kullanımı konusunda insan haklarıyla uyumlu yasalar ve politikalar geliştirirken yayımladığımız 25 kuraldan yararlanabilir.”

Dr. Anja Bienert
Uluslararası Af Örgütü Polis Faaliyetleri ve İnsan Hakları Uzmanı 

“Bu silahlar yalnızca istisnai durumlarda konuşlandırılmalı ve gerektiği gibi eğitim almış görevliler tarafından, başkalarının ciddi zarar görmesiyle sonuçlanabilecek yakın bir tehdidin varlığı halinde son çare olarak kullanılmalıdır. Devletler ve kolluk birimleri, plastik mermi ve diğer kinetik etkili mermilerin kullanımı konusunda insan haklarıyla uyumlu yasalar ve politikalar geliştirirken yayımladığımız 25 kuraldan yararlanabilir” diyen Bienert sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Barışçıl protestocuların üzerine mermi sıkma, kalabalığa rastgele ateş etme, insanların kafalarını hedef alma ve aşırı yakın mesafeden ateş etme, Uluslararası Af Örgütü’nün dünyanın çeşitli bölgelerinde tespit ettiği ihlallerden yalnızca birkaçıdır. Hedef hassasiyeti olmayan mermilerin ve kauçuk kaplı fişeklerin kullanılması sıklıkla, görme yetisi kaybı da dahil olmak üzere kalıcı yaralanmalara sebebiyet vermektedir.”

Arka Plan

Uluslararası Af Örgütü’nün 14 Mart’ta yayımlanan “Gözüm Patladı”: Kinetik Etkili Mermilerin Dünya Genelinde Kötüye Kullanımı başlıklı raporu, dünyanın çeşitli bölgelerinde plastik ve diğer türde mermilerin yol açtığı yaralanma ve ölümlerdeki artışı belgeliyor.

25 Kural ve ona eşlik eden tutum belgesi, kolluk faaliyetlerinde güç ve ateşli silah kullanımına ilişkin BM Temel İlkeleri’ne dayanıyor.

Uluslararası Af Örgütü, Protesto Hakkını Koru kampanyası aracılığıyla tüm devletleri barışçıl toplanma özgürlüğü hakkını kolaylaştırmaya çağırmakta ve yapısı gereği suistimale açık silahları kolluk faaliyetlerinde yasaklamak ve diğer kolluk ekipmanı ticaretine insan haklarına dayalı denetimler getirmek amacıyla bir İşkencesiz Ticaret Anlaşması’nın oluşturulması ve imzalanmasını desteklemektedir.