İdil Eser'in dijital materyal inceleme raporuna dair savunması

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Eski Direktörü İdil Eser, 21 Mart 2019 Perşembe günü görülen duruşmada, dijital materyal inceleme raporuna dair savunmasını avukatı aracılığıyla sundu. İdil Eser'in savunmasında şu ifadeler yer aldı:

"Günlerdir bu iki kitap benim harddiskimde ne arıyor diye düşünüyorum, polisin aldığı harici harddisklerde on binlerce sesli kitap ve e-kitap vardır. Kütüphanemden kitap atmaya kıyamadığım ve kütüphaneme yerleştirmek adına, birçoğu eve sığamadığı için sesli kitap ve e-kitap biriktirmeye başlamıştım. Bu sayede hem kitap alma arzumu tatmin ediyor hem de iflah olmaz bir istifçi olarak 'sonra bakarım' mantığı ile kitap toplayarak içimdeki kitap alma arzusunu tatmin edebiliyorum. Bu kitapların yüzde doksan dokuzu İngilizce idi. Bu kitapları, internetten indirmek yasaklanmadan önce, Torrent sitelerinden indirmiştim. Bu sitelerin çoğunda Türkçe kitap bulunmaz. Tesadüfen Türkçe kitap koleksiyonu diye bir paylaşıma denk gelmiş ve onu indirmiş olmalıyım. On binlerce kitap içinde de bu kitapları indirdiğimin farkına varmamış olmalıyım."

"Adnan Oktar'ın 'Harun Yahya' adı ile yazdığı kitapları çok sık görüyor ve bunları indirmekten kaçınabiliyorum. Ama burada muhtemelen sıkıştırılmış formatta Türkçe kitapları koleksiyonu gibi bir şey görünce 'İçinde ne var acaba' diye düşünmeden indirmiş olmalıyım. Fethullah Gülen'in popülerliğinin nedenini anlamak amacıyla da bu kitapları akademik anlamda da indirmiş olabilirim diye düşünmüştüm. Ama kitapların adlarını görünce akademik merakla Gülen'in kitaplarına göz atayım deseydim, başlıkları böyle olan kitapları seçmeyeceğimi düşündüm. Bu takdirde de geriye kalan tek açıklama, kırk yılda bir Türkçe kitap koleksiyonunu görüp indirmiş olmam."

"Siber bölümünün raporunda var mı bilmiyorum ama harici disklerde binlerce dedektif hikayesi ve yemek kitabı da var. 'Güneş paneli nasıl yapılır?', 'Domates nasıl yetiştirilir?' gibi kitapları da biriktirmişim. Tüm bunlara karşılık ne dünya mutfağından bütün yemekleri yapmayı denedim; ne cinayet işlemeye ne de dedektiflik yapmaya kalkıştım. Binlerce kitap arasında iki tane de Fethullah Gülen kitabını kazara indirmiş olmam şaşırtıcı değil aslında. Dijital materyallere ilişkin açıklamam budur. Hem kişiliğime hem de tüm yaşantıma uygun olan beyanım budur."

Arka plan

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Onursal Başkanı Taner Kılıç ve Eski Direktörü İdil Eser ile 9 hak savunucusunun yargılandığı, kamuoyunda “Büyükada Davası” olarak bilinen davanın yedinci duruşması yarın İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Taner Kılıç ve ardından 10 hak savunucusu yaklaşık iki yıl önce gözaltına alınmış, Taner Kılıç’ın yanı sıra 8 hak savunucusu tutuklanmıştı. 8 hak savunucusu 104 gün sonra, Kılıç ise 432 gün tahliye edilmişti. Davada hak savunucuları “terör örgütü üyeliği” gibi mesnetsiz ve asılsız iddialarla yargılanıyor. 

Taner Kılıç ve hak savunucuları hakkında bilmeniz gereken 8 şey