2020’de ‘Haklar İçin Yaz’arak dünyayı değiştirdik: Bu yıl sen de değişimin öncüsü olabilirsin!

Bir mektup yazmak, bir tweet atmak, bir kampanyaya imza vermek. Bu kadar basit şeylerle dünyayı değiştiremeyeceğini mi düşünüyorsun? Hayır, değiştirebilirsin!

Haberleri okumak gerçekten iç karartıcı olabilir. Bazen dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek imkansızmış gibi hissedebilirsin. Ancak Uluslararası Af Örgütü’nün Haklar İçin Yaz kampanyasında gösterdiğimiz gibi “küçük” bir şey yaparak bile büyük bir fark yaratabilirsin. Yeter ki kelimelerin gücünü kullan!

2020’de tıpkı senin gibi milyonlarca insan, hakları elinden alınan 10 kişinin hayatını değiştirdi. Bir tweet atmaya veya bir mektup yazmaya biraz zaman ayırmak, 2020’de kampanya aracılığıyla desteklediğimiz insanlar için dünyayı farklılaştırdı. İşte o hikayelerinden bazıları!

HAKLAR İÇİN YAZ 2021 BAŞLADI

İMZACI OL


ODTÜ'lü Melike Balkan ve Özgür Gür ©Amnesty International

ODTÜ öğrencileri nihayet beraat etti: Onur Yürüyüşü düzenlemek suç değildir!

ODTÜ’de Biyoloji Bölümü öğrencileri Melike Balkan ve Özgür Gür’ün de dahil olduğu 18 öğrenci ve bir akademisyen iki yılı aşan yargılamanın ardından 8 Ekim 2021’de görülen 7. Duruşmada beraat etti. 2019’da Ankara’da yapılan barışçıl Onur Yürüyüşü’ne polis tarafından biber gazı, plastik mermiler ve göz yaşartıcı gazla karşılık verilmiş, yürüyüşe katılanlar gözaltına alınmıştı. 18 öğrenci ve 1 akademisyen “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçlamasıyla yargılandıkları davada beraat etti. Özgür, dava süreci boyunca kendilerini destekleyen 445 bin kişiye şöyle seslendi: “Bu emsal kararla beraber LGBTİ+ mücadelesi büyütmeye devam edeceğiz. Herkese verdikleri destekler için teşekkür ediyoruz.”

“Bu emsal kararla beraber LGBTİ+ mücadelesi büyütmeye devam edeceğiz. Herkese verdikleri destekler için teşekkür ediyoruz.”

Özgür Gür
ODTÜ Öğrencisi


Nesime el-Seda ©Private

Suudi Arabistan'da tutuklu bulunan aktivist serbest bırakıldı

Kadın hakları savunucusu Nesime el-Seda Haziran 2021’de hapisten çıktı. Nesime, insan haklarını barışçıl bir biçimde savunduğu için 2018’de tutuklanmıştı. Hapishanedeyken gardiyanlar tarafından fiziksel şiddete maruz bırakıldı, ziyaretçi kabul etmesine izin verilmedi, avukatıyla dahi görüşmesi engellendi. Dünya çapındaki destekçiler 777,611 mektup gönderdi, tweet attı ve bazen daha da fazlasını yaptı. Nesime’nin oğlu Musa a-el-Seda, annesine yönelik uluslararası ilginin, yıllarca süren durgunluğun ardından davasını karara bağlamaya yardımcı olduğunu ve serbest bırakılmasında çok büyük rol oynadığını düşünüyor. Nesime hâlâ seyahat yasağına tabi, -5 yıl boyunca Suudi Arabistan'dan ayrılması yasak – Af Örgütü destekçileri Nesime’nin tam olarak Özgür olması için savaşmaya devam edecek.


Germain iki çocuğu ile birlikte ©Private

Üç çocuk babası Germain, ailesiyle yeniden bir araya gelebilecek

30 Haziran 2021’de STK çalışanı ve insan hakları savunucusu Germain Rukuki, Burundi’de bir dizi sahte suçlamayla suçlu bulunup 32 yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra hapishaneden çıkarıldı. Germain, Temmuz 2017’de gözaltına alınmasından sadece haftalar sonra doğan en küçük çocuğunu kucağına alma şansı bulamadan hapse atılmıştı. Ailesi misilleme korkusuyla ülkeden kaçtı. Germain, serbest bırakılması için çağrıda bulunan 400,000’den fazla eylemin ardından yakında ailesiyle yeniden bir araya gelecek.


Popi Qwabe ve Bongeka Phungula ©Private

Güney Afrika’da adalet bir adım daha yakın

Öldürülen iki yakın arkadaş Popi Qwabe ve Bongeka Phungula’nın ailelerinin sevdikleri için artık adaletin ufukta olduğuna inanmak için sebepleri var. Yakın zamana kadar Popi ve Bongeka’nın aileleri ve arkadaşları, 2017’de işlenen cinayetlere ilişkin polis soruşturmasındaki usulsüzlükler ve gecikmelerden dolayı gergin ve öfkeliydi. Ancak Mart 2021’de, dünya çapındaki destekçilerden kampanyaya 341,106 imza toplandıktan sonra polis davayı yeniden gündeme aldı. Cinayetler hakkındaki soruşturma tamamlandı ve dosya ülkenin Ulusal Savcılık Makamına teslim edildi. Popi’nin kız kardeşi Thembelihle, “İyimser hissediyorum” diyor ve ekliyor: “Sonunda bir şeylerin değişmek üzere olduğunu hissediyorum.”


Khaled Drareni, serbest bırakılmasından hemen sonra ©AFP via Getty Images

Hapisteki Cezayirli gazeteci affedildi

Cezayir’de çok ihtiyaç duyulan basın özgürlüğünün sembolü olan Khaled Drareni 11 ay hapiste kaldı. Kampanyaya sürekli ilginin ve aktivistlerin kitlesel seferberliğinin ardından Khaled 18 Şubat 2021’de cumhurbaşkanlığı affı aldı ve ertesi gün serbest bırakıldı. Khaled, Mart 2020’de barışçıl bir gösteriyi izlerken tutuklanmıştı. Sadece bir gazeteci olarak işini yaptığı için, silahsız bir toplantıyı kışkırtmak ve ulusal toprakların bütünlüğüne zarar vermekle suçlanarak üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Sen de dünyayı değiştirebilirsin, nasıl mı?

Haklar İçin Yaz 2021 kampanyası başladı! Bu yıl da dünyanın her yerinde insan hakları tehlike altında olanların yanındayız. Bu insanların onların yanında olmana ihtiyacı var.

HAKLAR İÇİN YAZ 2021 BAŞLADI

İMZACI OL

Sözlerinin fark yaratabileceğine dair şüphen varsa, Kolombiyalı çevre aktivisti Jani Silva seni temin edebilir. Jani’nin çevre kirliliğine ve insan hakları ihlallerine cesurca karşı çıkışı korkutucu sonuçlar doğurdu. Takip edildi, yıldırılmaya çalışıldı, ölümle tehdit edildi. 2020 Haklar İçin Yaz kampanyasının ardından Jani şunları söyledi: “Mektuplar için çok minnettarım. Tüm içtenliğimle, bu kampanya beni hayatta tuttu. Beni öldürmelerini engelleyen şey buydu, çünkü orada olduğunuzu biliyorlardı.”

“Mektuplar için çok minnettarım. Tüm içtenliğimle, bu kampanya beni hayatta tuttu.

Jani Silva
Kolombiyali Çevre Aktivisti


Jani Silva ©Amnesty International