Yunanistan/AB: Yangında zarar gören Moria mülteci kampında 12 bin 500 kişi barınmadan yoksun kaldı

Yunanistan’ın Midilli adasında çıkan feci yangınlar sonucunda Moria mülteci kampı yerle bir oldu. Uluslararası Af Örgütü Göç Araştırmacısı Adriana Tidona konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Şu an Midilli’de insani açıdan acil durum yaşanıyor. Moria mülteci kampında neredeyse 13 bin kişi halihazırda yetersiz olan barınma ve hijyen imkanlarını bir gecede kaybetti. Kampta yaşayanlar Avrupa’ya sığınırken zaten hayatlarını, evlerini ve eşyalarını geride bırakmak zorunda kalmıştı. Bu yangın ise mültecilerin önemli belgeleri, kişisel eşyaları ve ilaçları da dahil olmak üzere ellerinde kalan her şeyi yok etti.”

Adriana Tidona
Uluslararası Af Örgütü Göç Araştırmacısı

“AB’nin sorumsuz politikaları, kapasitesinin dört katı kişiyi barındıran Moria mülteci kampında tehlikeli derecede kalabalık ve son derece yetersiz yaşam koşullarına sebebiyet verdi. Yunanistan yetkilileri, AB ve üye ülkeler, yangından etkilenen herkesin güvenliğini sağlamak için acilen harekete geçmelidir. Yeniden yerleştirme çabalarının hızlandırılması ve insanların daha güvenli barınma mekanlarına götürülmesi şimdi her zamankinden daha büyük bir aciliyet arz ediyor. Hazırlanan AB Göç ve Sığınma son aşamaya geldiği bu dönemde, yürürlükteki kamp ve adalarda tutma politikalarını sorumlu tutmanın zamanı geldi” diyen Tidona, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Bu trajedi, sosyal mesafenin imkansız, hijyen koşullarının ise tamamen yetersiz olduğu Moria’da en az 35 sığınmacının COVID-19 testinin pozitif çıktığına ilişkin kaygı verici haberlerin ardından yaşandı. Yunanistan hükümeti, salgından etkilenen binlerce kişinin yaşam koşulları göz önünde bulundurulduğunda karantina tedbirlerinin temel insan haklarına eksiksiz saygı gösterilerek uygulanmasının mümkün olmadığı bilinmesine rağmen tüm kampı karantinaya almıştı.”