Yunanistan: Af Örgütü çalışanının da aralarında bulunduğu kadın hakları aktivistlerine yöneltilen suçlamalar düşürülmeli

Yunanistan’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne dikkat çekmek üzere barışçıl eylemlere katılan dokuz kadın hakları aktivisti gözaltına alındı ve suçlamalarla karşı karşıya kaldı. Konu hakkında açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Ofisi Direktörü Nils Muižnieks şunları söyledi:

“Toplumsal cinsiyet temelli şiddete karşı sembolik eylemlerde bulunan barışçıl aktivistlerin gözaltına alınması, suçlanması ve para cezasına mahkum edilmesi ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma haklarına saldırıdır. Yunanistan yetkilileri, aktivistlere yöneltilen tüm suçlamaları düşürmeli ve halk sağlığı acil durumlarında bile insanların görüşlerini güvenli biçimde ifade edebilmesini sağlamalıdır. Aktivistler, özellikle tüm dünyada kadınların ve kız çocukların karantinalar ve diğer kısıtlamalar nedeniyle daha fazla risk altında olduğu bir dönemde toplumsal cinsiyet temelli şiddet hakkında farkındalık yaratmaya çalıştıkları için cezalandırılamaz.”

Nils Muižnieks
UAÖ Avrupa Bölgesel Ofisi Direktörü

“Uluslararası Af Örgütü’nün bir çalışanının da aralarında bulunduğu dokuz kadın, protestoları sırasında maske takmıştı ve fiziksel mesafe kurallarına uyuyordu. Bu nedenle, halk sağlığı kurallarını ihlal etmekle neden suçlandıkları ve her birine neden 300’er Euro para cezası verildiği bilinmiyor.”

Feminist kolektiflerin önde gelen üyelerinin de aralarında bulunduğu kadın aktivistler önce kimlik kontrolü için Sintagma Polis Merkezi’ne götürüldü. Defalarca bilgi talep etmelerine rağmen polis merkezine neden götürüldükleri açıklanmadı ve o akşam geç saatlere kadar resmen gözaltına alındıkları kendilerine bildirilmedi.

Uluslararası Af Örgütü, toplumsal cinsiyet temelli şiddete karşı çıkan broşürleri havaya atan diğer beş feminist kolektif üyesinin de önce Sintagma Polis Merkezi’ne, daha sonra ise Akropolis Polis Merkezi’ne götürüldüğünü tespit etti. İlerleyen saatlerde iki kadın aktivistin daha diğer dokuz kadın aktiviste yöneltilen suçlamalarla karşı karşıya kaldığı öğrenildi. Uluslararası Af Örgütü, bu iki aktiviste yöneltilen suçlamaların da düşürülmesi çağrısı yapıyor.

Dün gerçekleştirilen gözaltılar, Yunanistan yetkililerinin son haftalarda protestolara uyguladığı kapsamlı baskıların bir parçasıdır. Kasım ayının ortasında protestolara getirilen dört günlük genel yasak birçok çevrede eleştirildi. 17 Kasım 2020’de barışçıl protestoculara karşı aşırı ve hukuka aykırı güç ve şiddet kullanıldığına ilişkin çok sayıda haber basında yer aldı. Ayrıca, bir savcı, insanları 17 Kasım protestolarına katılmaya çağıran broşürler dağıtan siyasi parti üyesi beş kişi hakkında da suç duyurusunda bulundu.