Yunanistan: AB-Türkiye anlaşmasının yıldönümünde Akropolis’in üzerine Avrupa liderlerine yönelik bir mesaj yansıtıldı

Dün gece Akropolis’in üzerine yansıtılan “Mülteciler Hoşgeldiniz” yazısı ile Avrupa liderlerine açık bir mesaj iletildi.

Uluslararası Af Örgütü’nün (UAÖ) düzenlediği eylem, üçüncü yılına giren AB-Türkiye anlaşması nedeniyle Yunanistan adalarında mahsur kalan mültecilerin çektiği sıkıntılara dikkat çekmeyi amaçlıyor.

UAÖ Avrupa Kampanyalar Direktörü Fotis Filippou konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “AB-Türkiye anlaşmasının yürürlüğe girmesinin üzerinden üç yıl geçtikten sonra insanlık adına yapılan bu çağrının yalnızca Atina’da değil, tüm Avrupa’da fark edilmesi hayati önem taşıyor” dedi.

“Adalardaki binlerce göçmen ve mültecinin içinde bulunduğu durum Avrupa’nın vicdanını yaralıyor. Akropolis’e bakan herkes, binlerce yıllık bir medeniyeti görebilir. Yunanistan adalarındaki mülteci kamplarına bakanlarsa, liderlerimizin bu medeniyetten hiçbir şey öğrenmediğini görecektir” diyen Filippou, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Liderlerimizin en büyük önceliği insanlığa vermesinin zamanı geldi. Binlerce kişinin AB-Türkiye anlaşması nedeniyle yaşadığı trajediye son vermeli ve adalardaki feci koşullarda mahsur kalan insanların anakaraya ve diğer Avrupa ülkelerine yeniden yerleştirilmesini sağlamak için derhal harekete geçmeliler.”

Arka Plan

Akropolis’in üzerine devasa boyutta bir “Önce İnsanlık, Mülteciler Hoşgeldiniz” yazısı yansıtıldı.

AB-Türkiye anlaşması, AB devletleri ile Türkiye hükümeti arasında imzalanan ve Yunanistan Adalarına geçen mültecilerin Türkiye’nin onlar için güvenli olması halinde Türkiye’ye geri gönderilmesini öngören bir iş birliği anlaşmasıdır. Anlaşma, sığınmacıları ve zor durumdaki göçmenleri de kapsıyor. Uygulamada adalarda toplama politikasına dönüşen anlaşma, insanların Yunanistan’ın “hotspot” (kapasitesinin çok üzerinde insanı barındıran) merkezlerinde uzun süreler boyunca mahsur kalmasına neden oluyor.

Mevcut durumda Yunanistan adalarındaki “hotspot” merkezlerde yarısından çoğu kadınlar ve çocuklar olmak üzere 15.000’in üzerinde kişi yaşıyor. Bu kişilerin çoğu aşırı kalabalık kamplarda kalıyor, birçoğuysa elverişsiz çadırlarda ve konteynerlerde yaşıyor. Bu durum, güvenliklerine ve emniyetlerine yönelik tehlike oluşturuyor. Yalnızca Samos adasında (Sisam) 4.000’in üzerine kişi yaşıyor ve bu sayı, adanın kapasitesinin beş katından bile daha fazla.

Anlaşma kağıt üzerinde “1:1 planı” öngörüyordu. Buna göre Yunanistan’dan Türkiye’ye gönderilen her Suriyeliye karşılık bir Suriyeli AB üyesi bir ülkede yeniden yerleştirilecekti. Fakat sayılar, 2018’de yalnızca 8.000’in üzerinde Suriyelinin yeniden yerleştirildiğini gösteriyor. Türkiye’de kalan Suriyelilerin sayısı ise 3.6 milyon civarında. Buna paralel biçimde, 2018’de Yunanistan’a denizden ulaşan toplam 32.494 kişiden Türkiye’ye geri gönderilenlerin sayısı yalnızca 322’ye ulaşıyor.