Venezüela'da Siyasi Şiddet Sarmalı, Hukukun Üstünlüğüne Yönelik Bir Tehdit

Uluslararası Af Örgütü Venezuela'daki krize dair yayımladığı yeni raporunda, değişik siyasi güçler insan haklarına saygı duymaya kendilerini tamamen adamazsa, ülkenin hukukun üstünlüğüne yönelik yıllardır görebileceği en kötü tehdit unsurlarından biriyle karşı karşıya kalacağını dile getirdi.

"Venezüela: Protestoların ortasında insan hakları tehdit altında" adlı rapor, Şubat ayının başından bu yana düzenlenen toplu sokak eylemleri bağlamında gerçekleştiği iddia edilen insan hakları ihlalleri ve hak ihlallerini belgeliyor.

Uluslararası Af Örgütü Amerika Kıtaları Direktörü Erika Guevara Rosas, "Çatışan taraflar masanın etrafına toplanması için adımlar atılmadığı sürece ülke bir şiddet sarmalının içine düşme tehlikesi taşımaktadır. Bu ancak iki taraf da insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne tamamen saygı duyarsa gerçekleşebilir. Bu olmadığı sürece, sıradan insanların yaşananların ceremesini çekmesi ile ölü sayısı artacak" diye konuştu.

Şu ana dek 37 kişi hayatını kaybetti ve 550'den fazlası yaralandı - bunların en az 120'si ateşli silah kullanımı sonucu gerçekleşti. Savcılık tarafından 27 Mart'ta yapılan açıklamaya göre 2.157 kişi protestolar sırasında alıkondu. Çoğunluğu serbest bırakıldı ama hala suçlamalarla karşı karşıya.

Uluslararası Af Örgütü'ne gelen iddialara göre, ülkedeki güvenlik güçleri protestoculara yönelik aşırı güç kullanımı, buna gerçek mühimmat kullanımı da dahil, ve hatta işkenceye de başvurdu.

Rapor aynı zamanda hükümet yanlısı gruplar, protestocular ve kimliği teşhis edilemeyen bireyler tarafından da gerçekleştirilen insan hakları ihlellerini de belgeliyor.

Guevara Rosas “Tüm insan hakları ihlalleri iddiaları derhal ve kapsamlı bir şekilde soruşturulmalı ve sorumluları adalet önüne çıkarılmalı. Siyasi krizlerin, ülkede en çok ötekileştirilmiş olanların haklarını savunmak için kat edilen gelişmeyi zayıflatma riski bulunuyor" dedi.

Uluslararası Af Örgütü, Venezuela hükümetine Ulusal İnsan Hakları Planı'na sadık kalma çağrısı yapmaktadır. Bu plan ulusal bir diyaloğun sonucu olmalı ve tüm taraflarla sivil toplumu içermeli.

Uluslararası Af Örgütü Amerika Kıtaları Direktörü, "Hükümet ve muhalefet siyasi krizi çözmek için barışçıl yöntemlere başvurmalı, destekçiler şiddet olaylarına teşvik edebilecek şiddet ve cepheleşme retoriğinin tolere edilmeyeceği konusunda eğitilmeli. Komşu ülkelerinde aralarında olduğu uluslararası toplum, ülkede yapıcı diyaloğu teşvik etmeli" dedi.

İnsan hakları ihlalleri iddiaları örnekleri

19 Şubat'ta 23 yaşındaki öğrenci Geraldine Moreno, Valencia şehrinde gösterilere katıldı. Bir Ulusal Muhafız memurunun sadece 30 santim mesafeden Moreno'nun yüzüne plastik saçma tüfeği kartuşu ateşlediği iddia edildi. Moreno üç gün sonra hastanede öldü.

21 yaşındaki öğrenci Daniel Quintero, Ulusal Muhafız memurları tarafından 21 Şubat'ta Maracaibo şehrinde hükümet karşıtı bir gösteriye katıldıktan sonra alıkonuldu. Ard arda dövüldü ve bir Milli Muhafız komutanının kendisini canlı canlı yakmakla tehdit ettiğini iddia etti.