Ürdünlü gazetecinin öldürülmesi ifade özgürlüğüne yönelik menfur bir saldırıdır

Uluslararası Af Örgütü, Ürdünlü gazeteci Nahed Hattar'ın önceki gün Amman'da mahkeme çıkışı vurularak öldürülmesiyle ilgili bir açıklama yayımladı. Açıklamada "Bu, ifade özgürlüğüne yönelik endişe verici bir saldırıdır" denildi.

Nahed Hattar, İslam'a saldırı olarak değerlendirilen eleştirel bir karikatür paylaşmasının neticesinde "dini aşağılama" ve "dini duyguları incitme" suçlamalarıyla hakim karşısına çıkarılmıştı. Hattar'ın ailesi de gazetecinin Ağustos ayında gözaltına alınmasından bu yana pek çok ölüm tehdidi aldığı konusunda uyarmıştı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunuculuk Direktörü Philip Luther, "Bir gazetecinin elim bir şekilde öldürülmesi, bugün Ürdün'de ifade özgürlüğü durumuyla ilgili endişe verici mesajlar vermektedir" dedi.

Nahed Hattar'ın avukatı, duruşma günü mahkeme binasının önünde gösteri ve eylem ihtimallerine dair endişelerini dile getirmiş, Hattar'ın ailesi de o gün için mahkemede koruma talebinde bulunmuştu. Hattar'ın öldürülmesinden sonra, sosyal medyada cinayeti meşrulaştıran ve Hattar'a kafir olduğunu ilan eden yorumlar paylaşıldı.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada, Ürdün hükümetinin ülkede temel özgürlüklerini kısıtlaması eleştirildi.

Açıklamada, "Ürdün hükümeti barışçıl ifadeyi suç sayan yasalar gereğince ifade, örgütlenme ve toplanma özgürlüğü haklarını rutin olarak kısıtlamaktadır. 2015 yılından bu yana pek çok gazeteci ve aktivist, dini, monarşiyi ve diğer kurumlara hakareti suç sayan ceza yasası gereğince gözaltına alınmıştır ve tutuklanmıştır. Aralarında gazetecilerin, reform yanlılarının ve Müslüman Kardeşler üyelerinin de bulunduğu bazı muhalifler, 'Ürdün'ün dost ülkelerle ilişkilerine zarar verme'yi kovuşturmaya izin veren ve 2014'te yürürlüğe giren terörle mücadele yasası gereğince gözaltına alınmış ve yargılanmıştır" denildi.


Arkaplan

Nahed Hattar, eleştirel bir karikatür paylaştıktan iki gün sonra, 13 Ağustos günü gözaltına alınmıştı. Hattar, paylaştığı günün ertesinde paylaşımını silmiş ve Müslümanları offend etmek istemediğini ifade etmişti. Buna rağmen bir sonraki gün gözaltına alındı. Hattar, 8 Eylül'de kefaletle serbest bırakılana kadar Amman'daki Marka gözaltı merkezinde tutuldu ve kefaletle serbest bırakılması üç kez reddedildi.

Öte yandan Amman'da Başsavcılık vakayla ilgili bir yayın yasağı çıkarttı.