• Haberler

Ürdün, Tecavüzcülerin Mağdurlarla Evlendiği Takdirde Ceza Almamalarını Mümkün Kılan Yasayı İptal Etti

Ürdün Ceza Kanunu'nun, cinsel şiddet faillerinin mağdurlarla evlenmeleri halinde ceza almamalarını mümkün kılan 308. maddesinin Ürdün Krallığı parlamentosunun alt kanadı tarafından 1 Ağustos Pazartesi günü iptal edildiği haberi üzerine Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu Kampanyalar Direktörü Samah Hadid şu açıklamada bulundu:

‘‘Bu çirkin yasanın iptali, Ürdün Krallığı’nın doğru yönde atması çok uzun zamandır beklenen bir adım. Şimdi parlamentonun üst kanadı ve Kral II. Abdullah’dan derhal yasanın iptalini onaylamalarını ve ülkenin toplumsal cinsiyet eşitliğine olan bağlılığını teyit etmelerini bekliyoruz.’’ Hadid, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘'Bu yasanın iptali bölgedeki kadın hakları açısından çok ihtiyaç duyulan bir umut ışığı yakmış olsa da hala gidilecek çok yol var. Diğer ülkeler de derhal aynı şeyi yapmalı ve bu absürt yasaları iptal etmeliler. Lübnan hükümeti, Lübnan’ın muadil yasası olan 522. maddenin iptalini yakında oylayacak. Lübnanlı yasa yapıcılara doğru tercih yapmaları yönünde çağrıda bulunuyoruz.’’

Arka Plan:

308. madde, tecavüz edenle tecavüz mağduru arasında yapılmış olan geçerli bir evlilik akdinin ibraz edilmesi ve evliliğin en az üç yıl sürmüş olması halinde tecavüz suçlamasının düşürüleceğini belirtiyordu.

Oylama, Ürdünlü kadın hakları aktivistleri ve sivil toplumun yürüttüğü güçlü kampanya neticesinde gerçekleşti.

20 Temmuz 2017 Pazar günü, Ürdün Krallığı’ndaki kadın hakları aktivistleri, 98. maddede yapılan değişiklikle, artık ‘‘hafifletici sebeplerle’’ işlenmiş ‘‘namus cinayetleri’’ faillerine müsamaha gösterilmeyecek olmasını da kutladılar.

Yasanın nihai olarak onaylanmasından sonra Ürdün, ceza kanunundaki benzer maddeleri daha önce iptal etmiş olan Tunus, Fas ve Mısır’a eşlik edecek.

Lübnan’daki kadın hakları grupları, tecavüz, kaçırma ve reşit olmayan kız çocuklarıyla cinsel ilişkide bulunma gibi suçların faillerinin mağdurlarıyla evlenmeleri halinde bağışlanmalarını mümkün kılan 522. maddenin iptali için kampanya yürütmeye devam ediyorlar.