Uluslararası Af Örgütü, mültecilerin yaşadığı zor duruma çarpıcı bir kısa filmle dikkat çekiyor

Uluslararası Af Örgütü yayımladığı “Bir mültecinin gözünden” isimli kısa filmle, mültecilerin her gün yaşamaya zorlandıkları tehlikeli yolculuklara dikkat çekiyor.

Film, Hollandalı ve Belçikalı beş kişinin hipnoz edilerek Suriyeli bir mültecinin yolculuğuyla ilgili daha derin bir anlayış kazanmalarını anlatan sıra dışı bir projeyi gözler önüne seriyor.

Katılımcılar, güvenlik arayışıyla Hollanda’ya gelen 29 yaşındaki Suriyeli Merve’nin yolculuğunu profesyonel bir hipnoterapistin rehberliğinde deneyimledi.

Uluslararası Af Örgütü Hollanda Şubesi İdari Direktörü Eduard Nazarski, kısa film hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Güvenlik arayışıyla yola çıkan mültecilere yaşatılan zorlukları tasavvur etmek birçok kişi için çok zor. İnsanlar, kaçmaya zorlanmanın nasıl bir şey olduğunu gerçekten deneyimlerse bu, mültecilerin yaşadıklarına dair bir kavrayış oluşturabilir ve mültecilerden söz etme biçimimizde köklü bir değişimi mümkün kılabilir.”

Nisan 2015’te evlerine isabet eden bir roket, Merve’nin erkek ve kız kardeşler öldürdü. Merve’nin köyü aylarca devamlı bombalandı ve diğer erkek kardeşi kaçtıktan sonra Merve de Avrupa’da güvenliğe kavuşma umuduyla cehennemi andıran bir yolculuğa çıktı.

Hikayesini paylaşmayı önemli bulan Merve, şunları söyledi: “Savaş bitmedi ve daha da kötüye gidiyor. İnsanlar hikayemi öğrenirse bundan etkilenebilir ve mültecilere yardım edebilirler. Mültecileri eşit insanlar olarak görmelisiniz.”

Katılımcılardan biri olan Hetty, bu deneyimin hayatını değiştirdiğini şu sözlerle anlattı: “Bunu yaptığım için memnunum çünkü bu insanların yaşadıklarını şimdi daha iyi anlıyorum. Tüm bunları televizyonda gördüğünüzde sizi bu denli etkilemiyor.”

Şu an tüm dünyada 22 milyondan fazla mülteci var ve Uluslararası Af Örgütü siyasi liderlere mültecileri korumaları çağrısında bulunuyor.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Siyasetçiler, mültecileri uzak tutmak için dikenli teller örerek ve diğer ülkelerle utanç verici anlaşmalar imzalayarak gerçek önceliklerini ortaya koydu. Avustralya ve ABD’den Avrupa ülkelerine sınırlar, çaresizlik içinde güvenliğe ve korumaya ihtiyaç duyanlara kapatıldı.”

Shetty, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Birçok sıradan insanın aksine hükümetler yalnızca sınırları değil, kalplerini de kapattı. Hükümetlerin görevleri ile yüzleşmelerinin ve güvenlik arayışıyla savaş ve zulümden kaçan insanlara güvenli ve yasal yollar sunmalarının zamanı geldi.”

ARKA PLAN: Uluslararası Af Örgütü, dünyanın her yerinde hükümetlerle lobi ve savunuculuk faaliyetleri yürüterek, mültecilere sığınma sağlayan ülkelere daha fazla destek olmaları ve güvenlik arayışında olan mültecilerin tehlikeli yolculuklara çıkmak zorunda kalmadan Avrupa ve diğer bölgelere güvenli ve yasal yollardan ulaşabilmelerini mümkün kılmaları için çalışıyor. Uluslararası Af Örgütü, mültecilerin haklarının korunması için kararlı bir mücadele yürütür. Çatışma bölgelerinde, bu bölgelere komşu ülkelerde mültecilerin yaşadıkları kamplarda, kentsel alanlarda ve sınırlarda araştırmalar yapıyoruz. Yaptığımız çalışmalarla insanların ülkelerinden kaçma nedenleri ile mültecileri korumanın önemine dair farkındalık yaratmayı umuyoruz.