Uluslararası Af Örgütü İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin Türkiye ziyaretini memnuniyetle karşılamaktadır

Uluslararası Af Örgütü, Avrupa İşkencenin ve İnsanlıkdışı veya Onur Kırıcı Ceza veya Muamelenin Önlenmesi Komitesi (AİÖK) 'nin 29 Ağustos - 6 Eylül tarihleri arasında Türkiye'ye gerçekleştirdiği özel ziyareti memnuniyetle karşıladığını açıkladı. AİÖK heyeti Ankara, İstanbul ve İzmir'deki polis merkezleri ile cezaevlerini ziyaret etti, İçişleri, Adalet ve Dışişleri Bakanlıklarından üst düzey temsilcilerin yanı sıra kolluk kuvvetleri ve STK yetkilileriyle bir araya geldi.

Uluslararası Af Örgütü, 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra resmi ve gayriresmi gözaltı merkezlerinde tutulanların dövüldüğü ve işkenceye uğradığına dair güvenilir deliller topladıktan sonra, AİÖK'yi ve diğer uluslararası yapıları Türkiye'deki gözaltı koşullarını gözlemlemeye çağırmıştı. Cezaevleri ve polis gözaltı birimlerinde, ve darbe girişimi ile bağlantılı olarak tutulmayan kişiler de dahil olmak üzere, gozaltinda kötü muamele iddiaları su yüzüne çıkmaya devam etmektedir.

Gözaltındakilerin avukatlara erişiminin kısıtlanması, avukatlarına sağlık raporlarının temininin engellenmesi, doktorlar, avukatlar ve aktivistlerin içinde bulundukları korku atmosferi, bağımsız gözlemcilerin bu iddiaları doğrulamasını da zorlaştırmaktadır. Gözaltılar hakkında aile üyeleri ve avukatlara zamanında bildirim yapılmaması ve tıbbi kontrollerinin polis memurlarının önünde gerçekleşmesi, işkence ve diğer kötü muamelelerriskini yükseltmektedir.

Bu endişeler ışığında Uluslararası Af Örgütü, Türkiye yetkililerine bağımsız ulusal ve uluslararası örgütlere gözaltı koşullarını gözlemlemek, işkence ile kötü muamele iddialarını soruşturmak için erişim sağlamaları çağrısında bulunmaktadır.

AİÖK, Kasım 2016'da raporu Türkiye yetkililerine ileteceklerini duyurmuştur. Uluslararası Af Örgütü, yetkilileri, şeffaflık, işkencenin ve kötü muamelenin önlenmesi adına, raporun olabilecek en erken şekilde yayımlanmasını talep etmeye çağırmaktadır.