Uluslararası Af Örgütü Cemal Kaşıkçı için global bir kampanya başlattı

Uluslararası Af Örgütü, 2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’na girdiğinden beri kendisinden haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı için global bir kampanya başlattı. “Cemal Kaşıkçı nerede?” adlı kampanya, Kaşıkçı’nın başına ne geldiğinin öğrenilmesi için dünyanın dört bir yanındaki destekçilerine çağrıda bulunuyor. Destekçiler, Suudi Arabistan hükümetine yazdıkları bir dilekçeyle, zorla kaybedildiğinden endişe duyulan Kaşıkçı’nın nerede olduğunu ve başına ne geldiğini soruyor.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a hitaben yazılan dilekçede şu satırlara yer veriliyor:

“Size, 2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kendisinden haber alınamayan Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın zorla kaybedilmesinden duyduğum endişe sebebiyle yazıyorum. Suudi Arabistan yetkililerine Kaşıkçı’nın akıbetini ve nerede olduğunu derhal açıklamanın yanı sıra, Türkiye yetkililerinin yürüttüğü soruşturmada ve Kaşıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili başlatılacak tüm bağımsız ve tarafsız soruşturmalarda iş birliği yapmaları çağrısında bulunuyorum. Cemal Kaşıkçı’nın zorla kaybedilmesinden ve başına gelmiş olabilecek tüm zararlardan sorumlu olanlar ile bu yönde emir verenler, rütbeleri veya mevkileri her ne olursa olsun adalet önüne çıkarılmalıdır.”

“Türkiye yetkililerinin Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğüne ilişkin açıklamaları doğruysa bu durum, Suudi Arabistan yetkililerinin barışçıl muhalefete uyguladığı baskıların ne denli ağır boyutlara vardığının kanıtı olacaktır. Bu baskılara derhal son verilmelidir.”

“Cemal Kaşıkçı’nın ailesine konuyla ilgili açıklık getirmek ve adalet arayışına yardımcı olmak amacıyla Kaşıkçı’nın akıbeti ve nerede olduğuna dair güvenilir cevaplar vermenizi sizden ediyorum.”

Ne olmuştu?

Gazeteci Cemal Kaşıkçı, geçen yıl, Suudi Arabistan’da insanların toplu halde gözaltına alındığı bir dönemde zulme uğramamak için ülkeden ayrılmış ve Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmişti. Kaşıkçı, Türkiye’de bulunduğu geçen hafta, 2 Ekim Salı günü, birtakım evrak işleriyle ilgili olarak İstanbul’da bulunan Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na gitti ancak bir daha konsolosluk binasından çıkmadı. Türkiye yetkilileri, Kaşıkçı’nın konsoloslukta öldürüldüğünü bildirdi. Suudi Arabistan yetkilileri, Cemal Kaşıkçı’nın geçen Salı günü Başkonsolosluk binasından ayrıldığını iddia ediyor ancak buna dair herhangi bir somut kanıt sunulmadı.

Uluslararası Af Örgütü, Kaşıkçı’nın öldürüldüğü haberlerinin doğrulanması halinde, bunun yargısız bir şekilde ölüm cezası infazı olduğunu belirtiyor ve Kaşıkçı vakasıyla dünyanın dört bir yanındaki Suudi Arabistanlı insan hakları savunucuları ve muhaliflere korku salındığını, bu kişilerin başka ülkelerde güvenli sığınak arayışlarını sarstığını ifade ediyor..

Suudi Arabistan’da geçen yılın Eylül ayından bu yana ifade, örgütlenme ve barışçıl toplanma özgürlüğünü hedef alan baskıların yoğunlaştığını defalarca açıkladı. Suudi Arabistan hükümetinin kendisini eleştiren kişileri gözaltına alarak, adil olmayan şekilde yargıladığına dikkat çeken Af Örgütü, muhaliflerin haksız yere uzun süreli hapis cezalarına hatta bazılarının ölüm cezasına mahkum edildiğini kaydetti.