Uluslararası Af Örgütü Basın Açıklaması
23 Eylül 2016
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam New York'ta Türken Vakfı tarafından düzenlenen gala yemeğine katılmış, konuşması sırasında 13 Ağustos 2016 tarihinde Alman RTL kanalına yaptığı açıklamada ve 16 Ağustos'ta Barolar Başkanlarına yaptığı konuşmada dile getirdiği, Uluslararası Af Örgütü hakkındaki bazı görüşlerini tekrarlamıştır.
Dile getirilen bu görüşler konusunda bazı gerçekleri kamuoyu ile tekrardan paylaşmak istiyoruz.
Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki, Cumhurbaşkanı’nın, düşüncelerinden dolayı mahkûm edildiğinde Uluslararası Af Örgütü’nün başvurusuyla ilgilenmediği ifadesi de maalesef gerçeği yansıtmamaktadır.
Recep Tayyip Erdoğan 6 Aralık 1997 tarihinde Siirt’te yaptığı bir konuşma yüzünden Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından Türk Ceza Kanunu’nun 312/2 maddesi uyarınca 10 ay hapis cezasına mahkûm edilmişti. Bunun üzerine Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Pierre Sané, Erdoğan’ın mahkûmiyeti için dönemin Adalet Bakanı Oltan Sungurlu’ya 31 Temmuz 1998 tarihli bir mektup yazmıştır.
Söz konusu mektupta Erdoğan’ın mahkûmiyetinin Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğu belirtilmiş, sözleşmenin 10. maddesinin ifade özgürlüğünü koruma altına aldığı anımsatılmıştır.
Uluslararası Af Örgütü ayrıca cezasının kesinleşmesi durumunda Erdoğan’ın düşünce mahkûmu olarak addedileceğini ve özgürlüğüne kavuşması için acil kampanya düzenleyeceğini de belirtmiştir. Mektupta ayrıca Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye’de din ve siyaset hakkında ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik her girişime karşı çıkacağını bir kere daha vurgulanmıştır. Mektubun içeriği 13 Ağustos 1998 tarihinde Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurulmuştur.
Uluslararası Af Örgütü, mahkûmiyet kararının kesinleşmesi üzerine düşüncelerinden dolayı mahkûm edilen, dönemin Belediye Başkanı Erdoğan’ın serbest bırakılması için 31 Aralık 1999 tarihinde acil eylem çağrısı yapmış ve Uluslararası Af Örgütü’nün faaliyet gösterdiği birçok ülkede mektup kampanyaları düzenlemiştir.
Kampanya kapsamında yazılan mektuplarla dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakanı Bülent Ecevit, Adalet Bakanı Selçuk Öztek, İçişleri Bakanı Cahit Bayar, TBMM Başkanı Hikmet Çetin, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Sema Pişkinsüt, Recep Tayyip Erdoğan’ın hapse girmesinin önlenmesi için girişimde bulunmaya davet edilmiştir. Mektup kampanyası ile ilgili bilgiler, bazı gazetelerde haber olarak da yer almıştır.
Kamuoyuna saygıyla duyururuz.
Cumhurbaşkanı'nın New York'ta Türken Vakfı'nın düzenlediği gala yemeğinde yaptığı konuşmaya ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Basın Açıklamaları
- ABD: Google, reklam servislerinin tekel oluşturduğuna yönelik mahkeme kararının ardından haklara saygılı bir yaklaşıma geçmeli
- Türkiye: Avukatlık mesleğine yönelik saldırılar kabul edilemez
- Küresel: Kaydedilen infazlar 2015’ten bu yana en yüksek sayıya ulaştı
- Macaristan: UCM'den çekilmek firari Binyamin Netanyahu'yu tutuklama konusundaki yasal yükümlülüğü ortadan kaldırmaz
- Suriye: Alevi sivillere yönelik kıyı bölgelerindeki katliamlar savaş suçu olarak soruşturulmalı
- Türkiye: Protestolar sırasında barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğü haklarını güvence altına alın
- Türkiye: Barışçıl protestoculara yönelik hukuk dışı ve gelişigüzel saldırılar sona ermeli ve genel protesto yasakları derhal kaldırılmalıdır
- Türkiye: İBB Başkanı’nın gözaltına alınması da dahil süregelen baskılarda büyük artış