Türkiye: Uluslararası Af Örgütü’nün Onursal Başkanı ve eski Direktörü, akla mantığa sığmayan ’terör’ davasında beraat etmeli

• İki yıldan uzun bir süre sonra savcının mütalaayı açıklaması bekleniyor.
  • Uluslararası Af Örgütü’nden bir heyet, UAÖ Türkiye Şubesi’nin Onursal Başkanı ve eski Direktörünün yargılandığı davayı izleyecek.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nin Onursal Başkanı ve eski Direktörü ile diğer dokuz insan hakları savunucusunun yargılandığı davanın yarın İstanbul’da görülecek 10’uncu duruşması öncesinde açıklama yapan UAÖ, gözaltına alınmalarının üzerinden iki yıldan uzun bir süre geçmesine rağmen halen mantıksız suçlamalarla karşı karşıya olan hak savunucularının beraat etmesi gerektiğini söyledi.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç, şubenin eski direktörü İdil Eser ve diğer dokuz insan hakları savunucusu 'terör örgütü üyeliği' gibi asılsız suçlamalarla yargılanıyor.

UAÖ Genel Sekreteri Kumi Naidoo konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Hak savunucuları aylarca cezaevinde tutuldu ve yıllardır duruşmalara çıkarılıyor; buna rağmen savcılık halen Taner ile diğer 10 insan hakları savunucusuna yönelik mantıksız suçlamaları kanıtlayabilecek hiçbir kanıt sunamadı” dedi. Naidoo, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buna karşılık, hak savunucularına yönelik asılsız suçlamalar dokuz duruşma boyunca kapsamlı bir şekilde çürütüldü. Yine de halen mahkumiyet tehlikesi altındalar.”

Taner Kılıç 14 aydan uzun bir süre cezaevinde tutulduktan sonra Ağustos 2018’de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diğer 10 insan hakları savunucusundan sekizi ise dörder ay cezaevinde tutulduktan sonra Ekim 2017’de adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

“Meslektaşlarımız ve arkadaşlarımızın iki yıldan uzun süredir yaşadığı bu korkunç adaletsizlik, Türkiye’de cezaevinde tutulan veya sürekli yargılanma endişesi duyan yüzlerce insan hakları savunucusunun ortak noktasıdır” diyen Kumi Naidoo, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Taner ile diğer 10 insan hakları savunucusu beraat etmeli. Yalnızca insan haklarını savunduğu için cezaevinde tutulan herkes derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalıdır.”

27 Kasım’da, saat 10:00’da başlayacak olan duruşma İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

UAÖ’nün kıdemli temsilcilerinden oluşan ve duruşmayı izlemek üzere dünyanın dört bir yanından İstanbul’a gelen uluslararası heyette UAÖ Birleşik Krallık Şubesi Kampanyalar Direktörü Kerry Moscogiuri, UAÖ Norveç Şubesi Direktörü John Peder Egenaes ve UAÖ Almanya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gabriele Stein yer alıyor.

Davayı anlık takip etmek için Uluslararası Af Örgütü Türkiye Twitter hesabını @aforgutu (Türkçe) ya da @MilenaBuyum, @KateAllenAI (İngilizce) hesaplarını takip edebilirsiniz.

ARKA PLAN

Savcılık, yargılamanın devam ettiği iki yıldan uzun bir süre boyunca, ‘terörle’ ilgili olmak bir yana, ceza gerektiren herhangi bir suç işlendiğine ilişkin bile hiçbir kanıt sunmadı.

Bu davada yargılanan insan hakları savunucuları arasında avukat olanlar (Taner Kılıç, Nalan Erkem ve Şeyhmus Özbekli), terörle bağlantılı bir suçtan mahkum edildikleri takdirde avukatlık ruhsatlarını da kaybedebilir.