Türkiye: Uluslararası Af Örgütü, Gezi Davası tutuklularını kararın yıldönümünde ziyaret etti 

Uluslararası Af Örgütü Türkiye temsilcileri bugün, Gezi Davası sonucunda asılsız suçlamalarla hapsedilen yedi kişiyi ziyaret etti.

İlk derece mahkemesinin 25 Nisan 2022 tarihinde verdiği adaletsiz kararın yıldönümünde gerçekleştirilen bu ziyaret, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Kerem Dikmen tarafından yapılan üçüncü ziyaret oldu. 

Mahkumiyet kararları üzerine Uluslararası Af Örgütü 17 Haziran 2022’de, tutuklu bulunan yedi hak savunucusu ve aktivisti düşünce mahkumu ilan etti.  

2002 gündür tutuklu olan iş insanı Osman Kavala “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek” suçlamasıyla ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına, mimar Mücella Yapıcı, şehir plancısı Tayfun Kahraman, avukat Can Atalay, belgesel film yönetmeni Mine Özerden, film yapımcısı Çiğdem Mater, yüksek öğretim direktörü Hakan Altınay ve üniversite kurucu üyesi Yiğit Ekmekçi “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etmek” suçlamasıyla 18’er yıl hapis cezasına mahkum edilmişti. 

“Gezi davasında hiçbir temeli olmayan suçlamalarla Osman Kavala’nın beş buçuk yıldır, Can Atalay, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Mücella Yapıcı ve Tayfun Kahraman’ın bir yıldır süren keyfi tutukluluğu, Türkiye’de muhalif seslerin bastırılması için adalet sisteminin nasıl istismar edildiğini gösteren en önemli örneklerden biridir.”

Kerem Dikmen 
UAÖ Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı 

UAÖ Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Dikmen yaptığı açıklamada, “Gezi davasında hiçbir temeli olmayan suçlamalarla Osman Kavala’nın beş buçuk yıldır, Can Atalay, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Mücella Yapıcı ve Tayfun Kahraman’ın bir yıldır süren keyfi tutukluluğu, Türkiye’de muhalif seslerin bastırılması için adalet sisteminin nasıl istismar edildiğini gösteren en önemli örneklerden biridir.” dedi. 

Yapıcı: Daha güzel bir dünyayı birlikte kuracağız 

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü Ruhat Sena Akşener ve Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Dikmen’den oluşan heyet 25 Nisan sabahı önce Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na gitti. Dikmen burada Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku ve Mine Özerden’i ziyaret etti.  

Dikmen çıkışta, Mücella Yapıcı’nın “Bütün dünyadaki kadınlara ve kadın tutsaklara selam olsun. Daha güzel bir dünyayı beraber kuracağız” mesajını paylaştı ve ekledi, “Onlar yalnızca kendileri için değil, bütün ülkenin ve bütün dünyanın daha adil ve insan haklarına yaraşır bir dünya olması konusunda umutlular.” 

“Bütün dünyadaki kadınlara ve kadın tutsaklara selam olsun. Daha güzel bir dünyayı beraber kuracağız.”

Mücella Yapıcı
Düşünce Mahkumu

Bakırköy’deki ziyaretin ardından Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne geçildi. Burada da Can Atalay, Hakan Altınay, Osman Kavala ve Tayfun Kahraman ziyaret edildi.  

Can Atalay yeni adıyla Marmara Cezaevi’nden şu mesajı Kerem Dikmen kanalıyla paylaştı, “Dayanışma için çok teşekkür ederiz. Bu hukuksuzluk artık daha fazla sürmesin. Kahkahalarımız avukat görüş odalarını değil İstanbul’un, Ankara’nın, İzmir’in sokaklarını çınlatsın.” 

“Dayanışma için çok teşekkür ederiz. Bu hukuksuzluk artık daha fazla sürmesin. Kahkahalarımız avukat görüş odalarını değil İstanbul’un, Ankara’nın, İzmir’in sokaklarını çınlatsın.” 

Can Atalay
Düşünce Mahkumu

Dayanışma ziyaretinde konuşan UAÖ Türkiye Direktörü Ruhat Akşener, "Gezi Davası tutukluları düşünce mahkumudur. Sadece barışçıl düşüncelerini ifade ettikleri, barışçıl protesto haklarını kullandıkları için adaletsizce tutuklular. Onların özgür kalması için mücadelemize devam edeceğiz.” dedi ve Af Örgütü’nün talebini şu ifadelerle yineledi, “Siyasi güdümlü bir yargılamanın ardından verilen temelsiz hüküm bozulmalı ve hepsi derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalılar.” 

“Siyasi güdümlü bir yargılamanın ardından verilen temelsiz hüküm bozulmalı ve hepsi derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalılar.” 

Ruhat Sena Akşener
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü  

 

ARKA PLAN 

25 Nisan’da, Osman Kavala, “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek” suçlamasıyla ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına mahkum edildi. Yargı yetkilileri Kavala’nın 2013’teki büyük ölçüde barışçıl Gezi Parkı protestolarını organize ve finanse ettiğini öne sürdü ancak bu iddiaları destekleyecek hiçbir kanıt sunmadı. Kavala, Kasım 2017’den beri cezaevinde tutuluyor. 

Aynı davada yargılanan mimar Mücella Yapıcı, şehir plancısı Tayfun Kahraman, avukat Can Atalay, belgesel film yönetmeni Mine Özerden, film yapımcısı Çiğdem Mater, yüksek öğretim direktörü Hakan Altınay ve üniversite kurucu üyesi Yiğit Ekmekçi “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etmek” suçlamasıyla 18’er yıl hapis cezasına mahkum edildi. Altı kişi derhal tutuklandı, Yiğit Ekmekçi hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı. 

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Dikmen ve Türkiye Şubesi Direktörü Ruhat Sena Akşener’den oluşan üst düzey bir heyet, 25 Nisan 2023 günü Gezi Davası tutuklularını cezaevinde ziyaret etti.  

Düşünce mahkumu ilan edilen yedi kişi kimdir? 

Osman Kavala, tüm yaşamını sanat aracılığıyla kültür ve diyaloğu desteklemeye adamış bir iş insanıdır. Anadolu Kültür’ün yanı sıra ülkenin dört bir yanında çok sayıda ilde sanat merkezleri kuran ve sanatsal ifadeyi geliştirmeye yönelik projeler yürüten Kavala, bu yolla daha önce sanat alanına kolayca erişemeyen kişiler için fırsatlar yarattı. 

Can Atalay, 2013’teki Gezi Parkı protestoları sırasında Taksim Dayanışması’nın ve Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nin avukatıydı. Atalay, aynı zamanda, 2014’te 301 madencinin patlama sonucu hayatını kaybetmesinin ardından açılan Soma Davası ve 2018’de 24 kişinin öldüğü olayın ardından açılan Çorlu Tren Kazası Davası gibi önemli cezasızlık davalarında yakınlarını kaybeden aileleri temsil ediyor. 

Çiğdem Mater, film yapımcısıdır. Daha önce Boston Globe, Le Nouvel Observateur, the LA Times, RFI ve Sky News gibi çeşitli uluslararası basın örgütlerinde muhabir, çevirmen ve yapımcı olarak çalıştı. 2010’dan bu yana çok sayıda yerel ve uluslararası film ve belgeselin yapımcılığını üstlendi. Mater’in yapımcısı olduğu “Kurak Günler” adlı filmin galası bu yıl Cannes Film Festivali’nde yapıldı ancak kendisi cezaevinde olduğu için gösterime katılamadı. Galada bir koltuk Mater onuruna boş bırakıldı. 

Hakan Altınay, Boğaziçi Avrupa Siyaset Okulu’nun Direktörü ve Global Civics Academy’nin Başkanıdır. Financial Times, International Herald Tribune ve New York Times gazetelerinde yazıları yayımlandı. Altınay, Açık Toplum Vakfı Türkiye’nin kurucu direktörüydü. 

Mine Özerden, Taksim Meydanı’ndaki kentsel dönüşüm projesine karşı 2011’de kurulan bir diğer sivil toplum çatı örgütü olan Taksim Platformu’nun üyesidir. Belgesel film yönetmeni Özerden, reklamcılık sektöründe ve sivil toplum örgütlerinde çalışmıştır. 

Mücella Yapıcı bir mimar. Gezi Parkı protestoları sırasında Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nin Genel Sekreteri olan Yapıcı, “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” suçlamasıyla yargılanan 26 kişiden ve Taksim Dayanışması’nda yer aldıkları için “[yasadışı] örgüt kurmak ve yönetmek” ve “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” ile suçlanan beş kişiden biriydi. 26 kişinin tamamı 2015’te beraat etti. Yeniden görülen Gezi Davası, Mücella Yapıcı’nın 2013’teki kitlesel protestolarla bağlantılı olarak karşı karşıya kaldığı üçüncü yargılamaydı. 

Tayfun Kahraman, şehir plancısı ve Taksim Dayanışması üyesidir. Kahraman, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Şehircilik Proje Koordinatörü olarak çalışıyor. 

Dava hakkında daha fazla bilgi almak için: 

Karar: https://www.amnesty.org.tr/icerik/turkiye-osman-kavalaya-verilen-agirlastirilmis-omur-boyu-hapis-cezasi-insan-haklarina-yikici-bir-darbedir 

İhlal prosedürü: https://www.amnesty.org.tr/icerik/turkiye-kavalayi-derhal-serbest-birakmali 

Düşünce mahkumu İlanı: https://www.amnesty.org.tr/icerik