Türkiye: Osman Kavala’nın tutukluluğuna devam kararı, bağımsız sivil toplumu susturma girişiminin sürdüğünü gösteriyor

Sivil toplumun önde gelen isimlerinden Osman Kavala’nın “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” gibi asılsız suçlamalarla yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında mahkeme, Kavala’nın tutukluluğuna devam kararı verdi. Davayı izleyen Uluslararası Af Örgütü karara tepki gösterdi.

Dava sonrası bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kıdemli Kampanyacısı Milena Buyum, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu. Mahkemenin bu çağrıyı görmezden gelmesi, Türkiye’nin bağımsız sivil toplumu susturma girişiminde ne kadar ileri gitmeye hazırlıklı olduğunu gösteriyor” dedi. 

‘Asılsız suçlamalarla kanıt sunmaksızın cezaevinde’

“Osman Kavala 819 gündür; değil hükümeti ortadan kaldırma amacıyla komplo kurmak, suç teşkil eden herhangi bir fiilde bulunduğunu bile gösterebilecek hiçbir kanıt sunulmaksızın, asılsız suçlamalarla cezaevinde tutuluyor” diyen Buyum, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Parmaklıklar ardında bir dakika bile tutulmaması gerekirken iki yıldan uzun bir süredir tutuklu yargılanan Kavala derhal serbest bırakılmalıdır.” 

Osman Kavala ile diğer 15 sivil toplum insanının yargılandığı davanın bir sonraki duruşması 18 Şubat’ta görülecek. 

Arka Plan

Osman Kavala 18 Ekim 2017’de İstanbul’da polis tarafından gözaltına alındı. Kavala, 1 Kasım’da, ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs’ ile suçlanarak tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderildi.

19 Şubat 2019 tarihli iddianame 4 Mart 2019’da İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Dava 29 Aralık 2017’de Anayasa Mahkemesi’ne ve 8 Haziran 2018 Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşındı. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 10 Aralık 2019 tarihli kararında sivil toplumun önde gelen ismi Osman Kavala’nın Kasım 2017’den beri keyfi olarak gözaltında tutulduğuna hükmetmişti. Mahkeme, Kavala’nın kötü niyetle ve hukuka aykırı amaçlarla tutuklandığını ve bu şekilde tutukluluk halinin uzatıldığını; bu durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlali olduğunu ve Kavala’nın derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtmişti.

Osman Kavala 1 Kasım 2017’den beri Silivri Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor. Kavala, Yiğit Aksakoğlu ve aynı davada yargılanan diğer 14 kişi, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek” ile suçlanıyor.