Türkiye: Onur Yürüyüşü’ne katılan öğrencilere yönelik absürt suçlamalar düşürülmeli

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) 18 öğrenci ve bir akademisyen geçen Mayıs ayında yetkililerce kampüste yasaklanan Onur Yürüyüşü’ne katıldıkları gerekçesiyle yargılanıyor. Davanın yarın görülecek ilk duruşması öncesinde Uluslararası Af Örgütü Avrupa Kampanyalar Direktör Yardımcısı Sara Hall yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Geçen bahar ayında aşkı ve dayanışmayı kutlamak için barışçıl Onur Yürüyüşü’ne katılan öğrenciler polisin sıktığı biber gazına, göz yaşartıcı gaza ve plastik mermilere maruz kaldı. Bugün de asılsız suçlamalarla mahkemelerde süründürülüyorlar.

Onur Yürüyüşü’nün yasaklanmasının hukuki bir zemini yok. Bu yasağa meydan okuyan ve bu nedenle yargılanan öğrencilerin ve diğer kişilerin ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakları ihlal edildi. Hepsine yönelik tüm suçlamalar düşürülmelidir.”

Arka Plan

10 Mayıs 2019’da ODTÜ Onur Yürüyüşü polis tarafından biber gazı, plastik mermiler ve göz yaşartıcı gaz kullanılarak şiddetle dağıtıldı. En az 22 kişi üniversite kampüsünde hukuka aykırı şekilde gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasından 18 öğrenci ve bir akademisyen, ‘dağılmamakta ısrar’ ettikleri öne sürülerek Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmekle suçlanıyor. Bu suç altı ay ila üç yıl arasında hapis cezası öngörüyor. Ayrıca öğrencilerden biri, polis memurlarına “yapmış olduğu el hareketiyle sövmek” iddiasıyla üç aydan iki yıla kadar hapis cezası öngören “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” ile suçlanıyor.