Türkiye: BM'nin Kürtlerin yerlerinden edilmesine dair bulguları UAÖ'nün araştırmasını doğruladı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin, Temmuz 2015 ile Aralık 2016 arasında Türkiye'nin güneydoğusunda gerçekleştirilen güvenlik operasyonlarının,  yarım milyona yakın insanı yerlerinden ettiğine dair bulgularının ardından Uluslararası Af Örgütü Avrupa Direktörü John Dalhuisen bir açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi: "Bu bulgular, Türkiye yetkililerinin güneydoğuda büyük bir nüfusun yerinden edilmesine neden olan ve toplu cezalandırma olarak adlandırılabilecek acımasız baskısını belgeleyen son araştırmamızı yansıtmaktadır.

"Devletin güvenliği sağlama yükümlülüğü, sıradan insanların hayatlarını bazı yerlerde bir yıldan uzun süredir devam eden süresiz sokağa çıkma yasaklarıyla mahvederek, zorla yerinden edilme ve mülkün yıkılması veya kamulaştırılmasına yol açan aşırı güç kullanımı için bir bahane olarak kullanılamaz."

"Araştırmamız, Diyarbakır’da yerinden edilmiş sakinlerin uygun koşullarda alternatif konut bulamadıkları ve temel hizmetlere erişmek için mücadele ettikleri sonucuna ulaştı. Zaten yoksul olan aileler, istihdam ve eğitim imkanlarının azalması ve yeterli tazminat alamamaları nedeniyle daha da büyük bir zorluğa itilmiştir."

Dalhuisen sözlerini şöyle sürdürdü: "BM Yüksek Komiseri'nin raporuyla Türkiye, daha fazla gecikme olmadan hareket etmelidir: Bölge genelinde sokağa çıkma yasakları acilen kaldırılmalıdır, etkilenen ilçe sakinlerinin zararlarının tamamen tazmin edilmesi ve evleri ile mahallerinden ne kaldıysa yaşadıkları yere geri dönmeleri sağlanmalıdır."

Uluslararası Af Örgütü'nün ilgili açıklamasına ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Kampanyaya imza vermek için lütfen tıklayınız.