Türkiye: Basın özgürlüğünü savundukları için yargılanan hak savunucuları beraat etti

Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amaçlı “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni” kampanyasına katıldıkları gerekçesiyle yargılanan iki insan hakları savunucusu ve bir yazarın beraat etmesi üzerine Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanya Sorumlusu Milena Buyum şunları söyledi:

“Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin’in çektiği eziyetin nihayet son bulması içimizi rahatlattı. Zulmedilen gazetecilerle dayanışma içinde olduklarını ifade ederek basın özgürlüğünü savunan bu üç insan hakları savunucusu yaklaşık üç yıl boyunca süren temelsiz bir yargılamadan sonra nihayet beraat etti.”

“Böyle bir davanın hiç açılmaması gerekiyordu. Bu kişilere ve dayanışma kampanyasına katılan diğer onlarca kişiye yöneltilen absürt suçlamalar açıkça Türkiye’deki hak savunucularını, gazetecileri ve daha genel anlamda sivil toplumu susturmayı ve korkutmayı hedefliyordu” diyen Buyum, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Beraat etmelerini sevinçle karşılaşıyoruz, ancak Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma gösterdiği için mahkum edilen, hatta mahkumiyet kararları nedeniyle cezaevinde tutulan kişiler de var. Yetkililer, bu davada yargılanan herkese yönelik suçlamaları derhal düşürmeli ve Türkiye’deki insan hakları savunucularını yargı eliyle taciz etmeye son vermelidir.”

ARKA PLAN

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi ve Uluslararası Basın Enstitüsü üyesi Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve yazar Ahmet Nesin, kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amacıyla düzenlenen nöbetçi genel yayın yönetmenliği kampanyasına katıldıkları gerekçesiyle 2016’da gözaltına alınmıştı.

Dayanışma kampanyasına katılan 56 kişiden 49’u hakkında ceza soruşturması açıldı. Bu kişilerden 38’i, Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amacıyla sembolik olarak gazetenin bir günlüğüne genel yayın yönetmenliğini yaptıkları gerekçesiyle yargılandı. 

Davası sonuçlanan 31 kişiden dördü beraat etti, 27 kişi ise toplam 24 yıldan fazla hapis cezası ile 67.000 TL para cezasına mahkum edildi. Nöbetçi genel yayın yönetmenliği yapan hak savunucusu Murat Çelikkan ile gazeteci-yazar Ayşe Düzkan’a verilen cezalar ertelenmedi ve Çelikkan iki ay, Düzkan ise beş ay cezaevinde kaldı; cezalarının kalan kısmı için ise daha sonra adli kontrol şartıyla tahliye edildiler.