Tayland, Uygurları İşkence Görecekleri Çin'e Geri Göndermemeli

Uluslararası Af Örgütü bir açıklama yaparak, Tayland yetkililerine 50 Uygur'u Çin'e göndermeme çağrısında bulundu. Uygurlular Çin'e gönderilmeleri durumunda işkence görme, zorla kaybedilme ve infaz edilme riski ile karşı karşıya. Aynı şekilde Çin çoktan sınır dışı edilmiş olan 100 kişinin nerede olduğunu açıklamalı.

Dün sabah, Tayland yetkilileri Doğu ve Orta Asya'da yaşayan 109 Uygur Türkünün sınır dışı edilerek Çin'e gönderildiğini doğruladı. Bu 109 kişi, Mart 2014'te Tayland'a düzensiz bir şekilde giriş yaptıkları için alıkonulan grubun bir parçasıydı.

Uluslararası Af Örgütü Doğu Asya Bölge Direktörü Nicholas Bequelin "Tayland 109 Uygur'u zorla Çin'e geri göndererek uluslararası hukuku ihlal etti. Bu onlara akla gelebilecek en kötü cezayı vermeye benziyor. Birçok kez Çin'e döndürülen Uygurların kara bir deliğin içinde kaybolduğunu, bazılarının alıkonulduğunu ve bazı vakalarda ise ölüme mahkum edilip infaz edildiğini gördük. Bu insanları sınır dışı etmek alçakça bir hareket ve uluslararası hukuk uyarınca yasa dışı. Eğer Tayland yetkilileri daha fazla sınır dışı işlemi gerçekleştirirse, birçok insanın hayatını riske atmış olacaklar" diye konuştu.

Türkiye'deki şiddet olayları
Uluslararası Af Örgütü ayrıca Uygur Türklerine yönelik gerçekleştirilen insan hakları ihlallerinin başında yer almasını takiben, Türkiye'de konuyla ilgili yaşanan bazı şiddet olaylarını kaygıyla takip etmektedir. Basına yansıyan ve son günlerde meydana gelen, Uygur Türklerinin yaşadığı ihlaller gerekçe gösterilerek Koreli, Japon ve Çinli turistlere yönelik gerçekleştirilen saldırılar ve dün gece Tayland Konsolosluğu'na yönelik saldırı gibi şiddet olaylarının artmasından endişe duymakta, yetkilileri şiddetin artmaması için bir an önce önlem almaya ve şiddet olaylarının sorumluları hakkında bağımsız ve tarafsız bir soruşturma başlatmaya çağırmaktadır.

Geri gönderilmeme ilkesinin ihlali
Tayland non-refoulement ilkesinden mükelleftir, bu ilke devletlerin, kendi egemenlik sahaları içersinde bulunan kişileri zulme uğrama riski altında oldukları bölgelere göndermeme yükümlülüğünü ifade eder. Bu ilke sayısız uluslararası belgede bulunmaktadır ve uluslararası teamül hukukunda kendisine yer bulmuştur. Tüm devletler için, ilgili anlaşmaları onaylayıp onaylamamasından bağımsız olarak, bağlayıcı özelliği bulunmaktadır.

İnsanları zorla işkence ve diğer kötü muamelelere maruz kalacağı bir ülkeye geri gönderme aynı zamanda Tayland'ın da taraf olduğu "İşkence veya Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşme"yi de ihlal etmektedir.

Uygurlar 1980'lerden bu yana Çin yetkilileri tarafından sistematik ve geniş çaplı insan hakları ihlallerinin hedefi olmuştur.