Suriye: Kuzey Kore ile yapıldığı iddia edilen nükleer silah anlaşması, ‘insanlığa ihanet’ anlamına gelir

New York Times’da yer alan bir makalede, yayımlanmamış bir Birleşmiş Milletler raporunun Kuzey Kore’nin 2012 ile 2017 yılları arasında uluslararası yasaklı kimyasal silahların üretiminde kullanılabilecek malzemeleri gemi yoluyla gizlice Suriye’ye gönderdiğini ortaya koyduğu iddia edildi. Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf bir açıklama yayımlayarak, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Herhangi bir devlete bu korkunç silahların üretiminde kullanılabilecek araçların temin edilmesi son derece üzücüdür. Ancak sivillere yönelik defalarca kimyasal silah kullanan Suriye hükümetine malzeme ikmali yapmak insanlığa bütünüyle ihanet edildiği anlamına gelir.”

“BM, raporunu yayımlamalıdır. Rapor doğruysa bu, işlediği suçlar ve ihlallerle uzun zamandır yerleşmiş olan yasakları aşındırmakta Suriye hükümetinin ne kadar ileri gittiğinin korkunç bir göstergesi olacaktır.”

“Uluslararası toplumun çok uzun zamandır kınadığı kimyasal silah kullanımı, son derece doğru gerekçelerle yasaktır. Suriye’de bu silahların tekrar tekrar kullanılmasının mevcut çatışmanın çok ötesine geçen korkunç sonuçları olmasından korkuyoruz,” diyen Maalouf, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Halihazırdaki silah ambargolarının ve denetleme usullerinin işe yaramadığı ortada. Uluslararası toplum, uluslararası hukukun bu şekilde alenen ihlal edilmesini kabullenilmeyeceğini açıkça ortaya koymalıdır.”

Arka Plan

Medya ve aktivistler, 25 Şubat’ta Doğu Guta’da başka bir kimyasal saldırının gerçekleştirildiğini bildirdi. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, saldırıyla ilgili soruşturma yaptığını duyurdu. Suriye Amerikan Tıp Toplumu’nun (SAMS) bildirdiğine göre bu saldırı, 2018’de gerçekleştirilen bu türde yedinci ve çatışmanın başladığı 2012’den beri 197. saldırı oldu ve yüzlerce kişinin ölmesiyle çok sayıda kişinin ağır yaralanmasına yol açtı.

1992 tarihli Kimyasal Silahların Yasaklanması Sözleşmesi, kimyasal silahların geliştirilmesini, üretilmesini, stoklanmasını, sevk edilmesini ve kullanılmasını yasaklar ve Taraf Devletlerin kimyasal silah stoklarını imha etmesini gerektirir. Kimyasal silahlar doğası gereği hedef gözetmez ve bu silahların kullanımı uluslararası teamül hukuku gereğince savaş suçudur.

Uluslararası Af Örgütü, kimyasal ve biyolojik silahların kullanımına ilişkin uluslararası hukukun getirdiği yasaklara eksiksiz şekilde uyulması çağrısında bulunur. Bu silahlar kullanılmamalıdır ve mevcut tüm stoklar imha edilmelidir.